Social

Ingerul cu halat alb al rechinilor mari

Dan Georgescu este medicul care interneaza politicieni sau prosperi oameni de afaceri atunci cind Justitia e pe cale sa-i inhate.

La Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, in aceeasi sectie, au poposit rind pe rind citiva dintre cei mai controversati oameni din Romania, care pe linga probleme de sanatate aveau si niscaiva treburi de impartit cu Justitia: George Constantin Paunescu, Ovidiu Tender, generalul Victor Athanasie Stanculescu , generalul Mihai Chitac, Marin Lutu si fostul director al Loteriei Romane Nicolae Cristea.

Toti au in comun faptul ca internarea lor a sosit izbavitoare, taman in momentul in care ar fi trebuit sa fie prezenti intr-un birou de procuror sau intr-o sala de judecata.

Ce daca s-au internat aici? E vreo problema? Nu e nici o problema. Noi nu luam oameni cu forta si-i bagam in spital. Pentru mine erau pacienti, nu infractori. Pe generalul Chitac l-au arestat in spital. Si la Cristea, si la Tender au venit oameni de la procuratura care stateau cu ei si la raportul de garda, isi aminteste profesorul Dan Georgescu, seful Sectiei medicala, de la etajul patru al spitalului, unde toti acestia si-au tratat durerile.

Cristea si mamica lui

Cu parul alb, la cei aproape 70 de ani ai sai, Georgescu incepe sa povesteasca despre fostii sai pacienti. La inceput, pare putin agitat: Nu vreau sa ma fotografiati. Reportofonul puteti sa il lasati inchis. Daca vreti sa scrieti, tineti minte. Fiind cel mai recent VIP internat acolo, Nicolae Cristea este primul despre care seful sectiei vorbeste:

Domnul Cristea si mamica lui sint pacienti vechi de-ai spitalului. Ce are Cristea cu Copos, cu Loteria este treaba lui. Daca intrebati pe oricine in spital, o sa va spuna: da, domnul director Cristea este un om dragut, amabil. El a sponsorizat spitalul asta cu doua masini.

Diagnosticul pe care Cristea l-a primit la externare nu este comentat de Georgescu. Este o problema de confidentialitate a relatiei cu pacientul, spune el.

Prieten cu Paunescu din studentie

Despre George Constantin Paunescu, seful Sectiei medicala marturiseste ca i-a fost prieten inca din timpul studentiei. El a vrut sa vina aici. Ce probleme a avut in alte parti il privesc pe dinsul, spune Georgescu.

Internarea lui Paunescu, in 1997, a survenit chiar cind acesta urma sa fie trimis in judecata, dupa care a plecat la tratament in America, unde a stat trei ani. Paunescu a revenit in tara abia la sfirsitul lui 2000 si a participat la receptia data de Ion Iliescu pentru a sarbatori inceperea unui nou mandat de presedinte.

Tender si generalii

Aflat si el, pentru o perioada, la Sf. Ioan, Ovidiu Tender a scapat initial de urmarirea procurorilor, care n-au reusit sa-i prezinte acuzatiile si sa-i schimbe statutul de invinuit in cel de inculpat, deoarece se afla sub tratament.

Astfel, trimiterea la instanta a dosarului RAFO a fost imposibila. Totusi, la putin timp dupa internare, Tender a raspuns in sfirsit citatiilor Parchetului General, a dat declaratii si s-a reintors la Sf. Ioan, avind insa calitatea de inculpat. Alegerea spitalului este pusa de Georgescu pe seama intimplarii: El a venit aici cu trimitere de la Institutul de Medicina Legala, probabil pentru ca acest spital era mai aproape de ei.

Tot la Sf. Ioan au poposit si generalii Victor Stanculescu si Mihai Chitac, cind s-au pronuntat pedepsele in dosarul Timisoara. Nu i-am chemat eu. Au venit ei. Stanculescu a mai venit si dupa aceea, pentru ca fusese la Spitalul Militar si nu mai stiu ce problema n-au putut sa-i rezolve acolo si nu se simtea bine, incheie Georgescu povestea bolnavilor sositi din intimplare pe sectia sa.

Nu in ultimul rind, in acelasi spital i s-au prezentat invinuirile si fostului primar taranist Marin Lutu de la sectorul 4, acuzat de coruptie.

Din elita PCR in cabinetul Nastase

Ajutati de Militia Spirituala, am aflat ca profesorul Dan Georgescu (n. 1939) a fost secretar de stat la Ministerul Sanatatii (1985-1989) si membru in Comisia centrala de revizie a CC al PCR (1984-1989).

Dupa Revolutia din 1989 , el a fost mai intii secretar de stat la Ministerul Sanatatii, in perioada 1994-1995, pentru ca apoi, intre anii 2001 si 2004, sa devina consilier de stat al lui Adrian Nastase pe probleme de sanatate.

Faptul ca am fost consilierul lui Nastase n-are nici o legatura cu cine s-a internat aici. Poate o sa se interneze si domnul Nastase aici. Nu stiu. E dreptul lui sa aleaga unde merge, daca va fi nevoie. Dar nu cred, spune Georgescu.

Ca membru in Comisia centrala de revizie a CC al PCR, Dan Georgescu verifica realizarea bugetului si gospodarirea bunurilor materiale ale partidului, precum si modul in care erau examinate si rezolvate cererile, scrisorile si sesizarile oamenilor muncii de catre organele centrale ale partidului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea