Social

#infs #gheorghe marmureanu #vrancea #cutremur

INFP: Daca intarzie, cutremurul va fi dezastruos

Gheorghe Marmureanu , seful Institutului National de Fizica a Pamantului, avertizeaza asupra iminentei unui cutremur cu intensitatea de peste 7 grade pe scara Richter. Seismul ar putea afecta mai putin Bucurestiul, dar mai mult partea de nord-est tarii.

Profesorul Marmureanu sustine ca, in mod normal, urmatorul cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade se va produce in 2014, acestea avand o ciclicitate de 10 ani. Seismul va fi unul de mare adancime si se va simti pana la Chisinau, Odessa si Moscova.

Unda seismica va afecta mai mult partea de nord-est a Romaniei, cele mai expuse orase fiind Focsani, Bacau, Iasi, in timp ce Capitala va fi mai ferita de forta distrugatoare.

"Este foarte important cand se va produce seismul de mare adancime pe care-l asteptam. Daca acesta se va produce mai repede, intr-un an, doi, magnitudinea cutremurului va fi de 7 grade. Daca se va produce intr-un viitor mai indepartat, atunci magnitudinea va fi mai mare, dar nu va depasi 7,5 grade pe scara Richter. La Bucuresti, efectele cutremurului vor fi mai mici decat cele din 1977. Daca in Vrancea va avea magnitudinea maxima de 7,5, atunci la Bucuresti se va resimti in jur de 7 grade. Va fi un cutremur de mare adancime, similar celui din 1802", a explicat Marmureanu, citat de Gandul.

Cea mai afectata zona a Bucurestiului va fi partea de nord-est, datorita lacurilor care transmit unda mai departe fara sa o atenueze. INFP pregateste o harta a Capitalei care va indica ce zone vor fi cele mai expuse daunelor, harta care ar ajuta autoritatile sa intervina mai eficient in cazul unui cutremur de mare intensitate.

Un alt avertisment al lui Marmureanu este legat de imobilele cu fatadele din sticla. Bucurestenii sunt sfatuiti sa se indeparteze cat mai mult de acestea in cazul unui cutremur, deoarece geamurile se sparg si fragmentele in cadere ii pot ucide pe trecatori.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea