Social

#spital #infectie #romania

Infectiile din spitale, ascunse de directori

Infectiile din spitale au contaminat mai mult de 8.200 de romani in ultimul an, insa medicii spun ca numarul este mult mai mare.

Consilierul ministrului Sanatatii, prof. univ.dr. Geza Molnar, a anuntat ca 8.260 de bolnavi romani au luat, in spitale, o infectie anul trecut. Cifrele sunt insa preliminare, iar raportul oficial este asteptat la sfarsitul lunii.

Numarul infectiilor contactate in spitale este in scadere potrivit datelor oficiale, insa medicii spun ca directorii de spitale nu declara cifrele reale, de teama sanctiunilor.

"Daca e sa te iei dupa cifrele oficiale, Romania este sub media europeana ca numar de infectii intraspitalicesti, dar asta se intampla pentru ca medicii se tem sa anunte aceste cazuri", a explicat pentru Gandul.info Vasile Astarastoae , presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Potrivit rapoartelor oficiale, numarul de infectii intraspitalicesti din Romania este de trei ori mai mic decat in tarile din Uniunea Europeana, si de patru ori mai mic decat in SUA.

Prof. dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi si specialist in epidemiologie, sustine ca, la nivel global, un procent de 7% dintre infectii sunt luate din spital .

Cele mai frecvente infectii in spitalele din Romania sunt cele urinare, cu precadere la pacientii care au fost sondati pentru acuta de urina, au diferite afectiuni ale aparatului urinar, infectii ginecologice si obstetricale complexe,la purtatorii de sonda urinara, la cei imobilizati la pat, potrivit Gandul.info.

Alte infectii des intalnite sunt cele de cateter, pneumoniile nosocomiale si infectiile de plaga chirurgicala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea