Social

Indulcitorii, risc de leucemie

Specialistii cer reevaluarea efectelor aspartamului
Aspartamul, folosit ca indulcitor artificial, este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si este utilizat in toata lumea pentru prepararea bauturilor si mancarurilor sarace in calorii. Unele studii arata ca indulcitorii nu sunt periculosi pentru sanatate, insa cercetari recente ale unor specialisti italieni, publicate in Revista Europeana de Oncologie Clinica, arata ca aspartamul este legat de aparitia, la cobai, a leucemiei.

Demonstrat pe cobai

Dr. Morando Soffritti si colegii sai de la Centrul de cercetare a cancerului, din Bologna, Italia, au demonstrat ca femelele de cobai hranite cu alimente cu aspartam aveau un risc mult mai mare de a face limfoame sau leucemie decat celelalte.
Ca atare, specialistii italieni solicita autoritatilor europene in domeniul alimentatiei si sanatatii sa reevalueze riscurile pe care le prezinta consumul produselor cu aspartam si sa stabileasca limita maxima pana la care aceasta substanta nu dauneaza sanatatii. Legatura dintre indulcitorii artificiali si diferite forme de cancer a mai fost dezbatuta pe larg in urma cu trei ani, cand mai multe studii au aratat ca aceste produse nu sunt o amenintare pentru sanatatea consumatorilor.
Insa studiul italian a atras atentia institutiilor europene. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor intentioneaza sa verifice rezultatele acestui studiu pentru a stabili daca aspartamul dauneaza sanatatii.
Dr. Elaine Vickers, purtator de cuvant al Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, spune ca, daca exista cu adevarat un risc asupra sanatatii umane, atunci acesta este mic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea