Social

#marian sarbu #indemnizatie mame #crestere pensii

Indemnizatiile pentru mame ar putea sa nu fie marite de la 1 ianuarie

Noul guvern va sti pana la sfarsitul acestui an daca poate creste punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut din 1 ianuarie, a declarat Marian Sarbu , viitorul ministru al Muncii . El a recunoscut insa ca nu este sigur daca indemnizatiile mamelor vor creste din ianuarie, informeaza Realitatea TV.

Dupa validarea sa de catre Comisiile pentru munca si egalitate de sanse , Sarbu a spus ca finantarea sistemului de pensii si de asistenta sociala va fi principala sa provocare. Din 2010, pensiile ar putea fi indexate trimestrial in raport cu inflatia, pentru a pastra puterea de cumparare a pensionarilor, iar in functie de evolutia economica, masura ar putea fi aplicata inca din a doua jumatate a lui 2009, a mentionat ministrul desemnat.

Sarbu a explicat si motivul pentru care a fost amanata majorarea pensiilor pentru grupele I si II pentru luna octombrie 2009, recunoscand ca nu ar fi fost timp pentru verificarea dosarelor. Marian Sarbu a precizat ca, in acest moment, nu sunt prevazute termene clare in ce priveste majorarile, spunand ca "ar fi o ipocrizie sa anunt acum ca de la 1 ianuarie mamele pot beneficia de majorarea la 85% din venituri a indemnizatiei de crestere a copilului". Marian Sarbu si-a propus ca, in urmatorii patru ani, sa reduca numarul angajatilor din economia gri "de la 50%, cat este in prezent, la 25% prin cresterea salariului minim pe economie si prin intensificarea controalelor efectuate de Inspectia muncii ". "In acest moment jumatate din angajati lucreaza la gri, fiind platiti cu salariul minim pe economie, plus diferenta de bani", a spus Sarbu, in fata comisiilor.

Marian Sarbu a mai spus ca va propune in sedinta de guvern elaborarea unei legi pentru stimularea angajarii persoanelor tinere, care sa prevada taxe zero pentru primul an de activitate a persoanelor incadrate in munca. Declaratia ministrului desemnat vine dupa ce sindicatele au avertizat asupra riscului cresterii puternice a somajului in 2009 si au cerut noului guvern masuri speciale de stimulare a angajarii.

De altfel, Marian Sarbu a precizat ca va invita sindicatele in prima luna a anului viitor la discutii privind legea salarizarii personalului din sistemul bugetar, care este principala sa prioritate pentru urmatoarele sase luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea