Social

Inca doi inalti oficiali bulgari, prinsi in mrejele mafiei cu fonduri europene

La inceputul lunii martie, Bruxelles- ul a inghetat sute de milioane de euro din fondurile comunitare destinate Sofiei. 

Megascandalul cauzat de ingineriile financiare cu fonduri europene ia amploare la Sofia. Daca luna trecuta picau primele „capete” din administratia bulgara, in urma deciziei Bruxelles-ului de a ingheta o parte din fondurile comunitare, saptamana aceasta inca doi inalti functionari europeni au fost implicati in acest scandal.

Gergana Beremska si Dimcio Mihalevski - sefi ai Agentiilor Phare din Ministerul de Finante , respectiv Ministerul Dezvoltarii Regionale - si-au prezentat demisia. Motivele nu au fost facute cunoscute, insa se pare ca presiunile constante de la Bruxelles au stat la baza acestor decizii, informeaza „Die Presse”, citat de Rompres.

Fraudarea fondurilor comunitare a iesit la lumina inca din 2006, cand omul de afaceri Liudmil Stoikov - sustinator al presedintelui Gheorghi Parvanov la ultimele alegeri - a primit suma de 7,5 milioane de euro pentru achizitionarea de utilaje agricole. El a cumparat insa utilaje vechi, punand deoparte cea mai mare parte din fondurle comunitare primite. UE este nemultumita de faptul ca justitia bulgara nu a solutionat nici pana in prezent cazul Stoikov, mai noteaza sursa mai sus-citata.

Partea cu adevarat ingrijoratoare ramane insa faptul ca din cauza controlului defectuos al autoritatilor bulgare si a presupusei gestionari frauduloase a fondurilor comunitare, in nu mai putin de 25 de cazuri, Bruxelles-ul a sistat platile. Decizia Comisiei a vizat atat fondurile PHARE, in valoare de 75 milioane euro, cat si banii varsati prin celelalte doua programe de preaderare : ISPA (300 milioane euro) si SAPARD (82 milioane euro). Abia dupa 15 aprilie Comisia Europeana va decide cum se va proceda in continuare in legatura cu fondurile PHARE.

In criza de personal pregatit

Mai mult decat, lucrurile devin si mai complicate si de lipsa capacitatii administrative in Bulgaria, sustine Ruslan Stefanov, analist in cadrul Centrului pentru studii democratice din Sofia. Birocratia de stat nu a pregatit administratia pentru a gestiona sume atat de mari. Nu exista nici know-how -ul si nici personalul necesare. „Mult timp, in Bulgaria nu s-a investit in capitalul uman. Nu se poate construi in timp scurt o administratie care sa corespunda standardelor europene ridicate”, mai crede Stefanov.

Salariile mici sunt si ele o problema. „Un functionar tanar primeste 200 de euro pe luna. Cu banii acestia nu poti sa atragi personal de buna calitate”, conchide analistul.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea