Social

#magistrati #iccj #decizie #curtea constitutionala #traian băsescu

Inalta Curte de Casatie si Justitie nu mai poate acorda sporuri bugetarilor

Magistratii nu-si mai pot cere sporurile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ( ICCJ ). Aceasta este decizia pronuntata ieri de Curtea Constitutionala care a admis sesizarea presedintelui Traian Basescu cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, pe de o parte, si parlament si guvern, pe de alta parte.

Astfel, Instanta Suprema judecatoreasca nu mai poate acorda sporuri magistratilor in procesele intentate de acestia statului. In urma pronuntarii deciziei Curtii Constitutionale, ICCJ “nu poate sa instituie, sa modifice sau sa abroge norme juridice cu putere de lege ori sa efectueze controlul de constitutionalitate al acestora”, dupa cum au decis judecatorii Curtii, cu majoritate de voturi.

Prin aceasta decizie Curtea Constitutionala a fost de acord cu reclamatiile semnalate de Traian Basescu, care sustinea ca instantele si-au depasit atributiile acordand judecatorilor o serie de sporuri, desi acestea fusesera abrogate prin modificari legislative. Insa efectele deciziei luate ieri vor exista numai pe viitor, hotararea nefiind retroactiva. Altfel spus, deciziile pronuntate pana acum in instanta nu vor fi fi afectate de noua decizie a Curtii Constitutionale.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea