Social

In maternitati, bebelusii se adopta "la negru" cu 10.000 euro

Seful Oficiului Roman de Adoptii, dna Teodora Bertzi, atrage atentia asupra faptului ca, in timp ce se fac eforturi pentru aplicarea noilor prevederi ale Legii 273/2004, practica lasa foarte mult de dorit in domeniul adoptiilor de copii.

Un aspect foarte ingrijorator este semnalat de unele cupluri (care doresc sa-si pastreze anonimatul) si se refera la practici intalnite la nivelul maternitatilor, unde s-a ajuns ca bebelusii abandonati sa fie negociati ca la piata .

Unui astfel de cuplu i s-a propus, de catre asistenta sociala, o "procedura rapida de adoptie", exprimata in termeni extrem de concreti: "Patru mii de euro - un bebelus rrom si zece mii de euro - un bebelus de roman".

"Am auzit si noi de cazuri in care asistente sociale care ar trebui sa vegheze ca legea sa se aplice corect, in maternitate, au ajuns sa aiba carnetel cu astfel de bebelusi si cu cei doritori sa-i adopte, pe valuta, eludand legea", ne-a declarat dna Teodora Bertzi.

In opinia sa, vina este, in principal, a directorilor de maternitati care sau nu cunosc legea, sau omit sa vegheze la aplicarea ei, dna Bertzi atragand, din nou, atentia ca astfel de practici sunt incadrate de Codul Penal la " trafic de persoane ".

"Suntem foarte ocupati sa rezolvam cazurile din trecut, mai ales cele de adoptii internationale , pentru care suntem supusi la intense presiuni din strainatate. N-am ajuns, inca, sa solicitam, impreuna cu ANPDC, Ministerului Sanatatii, o intalnire cu directorii din maternitati pentru a le cere ferm si explicit sa eradicheze practicile ilegale, care inca se mai intalnesc. Mai ales maternitatile din marile orase, precum, Bucuresti, Oradea, Iasi, Cluj, Constanta, unde mamele care intentioneaza sa-si abandoneze copiii vin sa nasca, sunt, din punctul de vedere al ORA "puncte fierbinti" ale traficului de bebelusi".

Teste psihologice pentru stabilirea aptitudinilor parentale

Relativ la practicile care persista in maternitati, seful ORA a mai mentionat si ilegalitatea procedurii de a fi lasate cuplurile doritoare sa adopte sa-si aleaga copiii dintre cei abandonati, Legea 273/2004 precizand ca trebuie gasita o familie pentru un copil si nu invers.

"Dorim sa unificam, printr-un ordin al ORA, la nivelul intregii tari, testele psihologice prin care se stabileste existenta aptitudinilor parentale, astfel ca doritorii de adoptii sa fie profesionist testati. Si tot prin acest ordin vom introduce o curricula unitara de pregatire a viitorilor parinti adoptivi. De asemenea, vom cere si CSM-ului sa introduca cursuri post-universitare pentru specializarea judecatorilor in domeniul adoptiilor. Ne confruntam cu multe nevoi practice, care asteapta solutionare de ani de zile, si intelegem ca, adesea, oamenii au motive reale de nemultumire", a mai spus dna Teodora Bertzi.

"Aplicarea corecta a Legii 273/2004 poate stopa "afacerile" ultrarentabile din domeniul adoptiilor"

In opinia dnei Bertzi, Legea 273/2004 are prevederi care se aliniaza la toate cerintele practicate in UE, a fost elaborata de cei mai buni specialisti, din tara si din strainatate, si ORA nu are motive sa o schimbe inainte de a face tot posibilul sa o aplice si sa o verifice in practica.

"Faptul ca mamei care abandoneaza copilul la nastere i se acorda un interval de timp in care este consiliata psihologic si este ajutata, chiar si material, sa-si poata lua copilul inapoi si abia dupa ce trece acest interval ea poate ajunge, in instanta, sa-si dea acordul pentru adoptia copilului este un traiect procedural corect.

Abia astfel mama nu mai poate emite pretentii sa-si vada copilul si nici nu mai are cum, pentru ca nu i se mai spune unde se afla copilul, devenit, legal, adoptabil. Oamenii care doresc sa adopte copii se plang, adesea pe buna dreptate, de noile prevederi ale legii. Dar aceasta lege, corect aplicata, va stopa tocmai negotul cu copii, care, mai ales pe adoptiile internationale, era "o afacere ultrarentabila"", a spus dna Teodora Bertzi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea