Social

In ce conditii poti sa arzi o carte?

Un domn din Iasi ar fi ars o carte de Cartarescu. Brusc, au sarit mari oameni de cultura sa condamne gravitatea situatiei. Dup-aia am aflat ca bietul de el nici macar nu a ars vreun text de Cartarescu...
 

Nicolae Manolescu a amenintat ca-l exclude din Uniunea Scriitorilor, editura pregatea vitrine speciale pentru autorul „Orbitorului“, iar Cartarescu insusi a declarat: „Dupa parerea mea, arderea unei carti nu are nici un fel de justificare, orice carte ar fi aceea, si va aminti intotdeauna de perioada Inchizitiei si a nazistilor“.

Adica un nene nici macar avangardist ar fi putut arde o carte si deja invocam Inchizitia . Este o mostra de cum s-a isterizat intelectualul roman in ultimii 20 de ani din motive complet nerezonabile. Intotdeauna le-a placut sa se lupte cu ina-mici umili si fara greutate cum era acel scriitoras moldovean care a dezmintit repede totul.

Daca un avangardist autentic ar fi putut sa-si transmita mesajul arzand niste carti, nu m-ar fi deranjat in nici un fel. In fond, in conventia artistica intra si acte mai putin placute unora. Ca sa dau un exemplu de-a dreptul macabru, suprarealistii au petrecut la moartea lui Anatole France.

Asta e, cultura nu e un joc de copii, cum cred unii. Cartarescu si Manolescu sunt cunoscatori adevarati ai avangardelor de tot felul si totusi au uitat cartile citite si reactioneaza ca niste bigoti culturali. Nici macar nu iau in calcul faptul ca ar putea aparea un artist adevarat care sa arda carti pentru a comunica un mesaj foarte destept sau doar pentru a protesta. Una e sa arzi toate exemplarele (un abuz), alta e sa arzi demonstrativ o singura copie. Cand am citit stirea, m-am gandit in primul rand sa descopar ce e in spatele gestului. Nu era nimic.

Poate data viitoare un scriitor isi va descoperi o urma de nebunie si va face un act cu adevarat avangardist. Nu indemn la ars de carti, dar se simte nevoia urgenta de evadare dintr-o somnolenta provinciala absolut distrugatoare. As avea o lista intreaga de exemplare pentru un foc demonstrativ (nu vorbesc despre topit tiraje, atentie). Cartarescu e departe de a fi unul dintre ei, l-am citit intotdeauna ca pe un autor extrem de viu si am ramas fie hipnotizat, fie contrariat.

Dintr-odata imi apare extrem de amortit. Manolescu a reactionat la fel de dezamagitor. Sunt, asadar, solidar din oficiu cu orice avangardist adevarat care vrea sa arda o carte ca sa-si comunice vreun protest inteligent.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea