Social

#majorare ajutor inmormantare #ajutor de inmormantare #inmormantare

In 2019 ajutorul de inmormantare se mareste cu 1000 RON

Anul 2019 vine cu schimbari majore in ceea ce priveste ajutorul de deces pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de moartea unui salariat / pensionar / membru de familie al acestora. Desi, acest ajutor a cunoscut o majorare la inceputul anului 2018, iata ca si in acest an, familiile indoliate vor putea beneficia de un ajutor de la stat ce va fi marit cu 1000 ron.

 

Conform Legii nr. 263/2010, in situatia unui deces al unei persoane asigurate / pensionar, poate beneficia de ajutor de deces ruda de gradul I (sot sau sotie) a persoanei decedate, copilul, tutorele, parintele acestuia sau oricare alta persoana ce dovedeste prin acte ca a suportat cheltuielile survenite in urma decesului. Aceste informatii va pot fi oferite de firma de pompe funebre Bucuresti contractata pentru solutionarea tuturor provedurilor necesare ca urmare a unui deces in familie.

Ajutorul de deces va fi acordat doar dupa ce s-au facut cheltuielile ocazionate de decesul persoanei cu privire la care se solicita ajutorul privind cheltuielile de deces, raportat la Legea nr. 263/2010.

Pentru a obtine ajutorului de deces aveti nevoie de anumite documente (acestea va pot fi comunicate si de catre firma de servicii funerare, contractata pentru a se ocupa de tot ceea ce tine de inmormantarea persoanei trecute in nefiinta):

  • cerere-tip;
  • certificat de deces (original / copie);
  • CI al solicitantului (original / copie);
  • documentele doveditoare ale gradului de rudenie cu persoana decedata, calitatea de tutore, curator sau mandatar (in original si copie);
  • documentul care sa ateste ca solicitantul s-a ocupat de achitarea tuturor cheltuielilor survenite in urma decesului (original /copie);
  • pentru copilul inapt de 18 ani - act medical vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, care sa dovedeasca boala ce l-a facut inapt si data cand s-a intamplat.

Documentele mai sus mentionate, alaturi de cererea completata in vederea acordarii ajutorului de deces vor fi depune la sediul platitorilor acestui drept de asigurari sociale.

Majorarea cuantumului ajutorului de inmormantare se regaseste in Proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019, act care, pentru a se putea aplica, are nevoie de aprobarea Parlamentului, a presedintelui tarii si de publicare in Monitorul Oficial.

Astfel, raportat la proiectul de buget, iata care sunt sumele de care vor beneficia aplicantii pentru ajutorul de deces:

  • pentru persoanele asigurate sau pensionari decedati - 5.163 lei;
  • pentru decesul unui membru al familiei unei persoane asigurate sau al unui pensionar - 2.582 lei.

Cererea si documentele necesare se vor inregistra la primaria localitatii de unde familia locuia persoana. Ajutorul de deces este un cuantum suportat din bugetul local, calculat in functie de toate veniturilor pe care familia respectiva sau persoana decedata le-a obtinut cu o luna inainte de depunerea cererii.

Se va necesita o dovada ca membrul de familie nu era asigurat sau pensionar asfel ca va fi necesara depunerea unei declaratii pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.

In cazul de decesul al unui asigurat sau perosna pensionata, ajutorul de deces se va achita doar unei singure persoane, precum sot, copil, tutore, etc., care va putea dovedi prin documente ca a achitat toate cheltuielile ocazionate de deces.

Detalii: https://www.funerare-ieftine.ro/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea