Social

Iliescu a ordonat Armatei represiunea din iunie 1990

Sintezele informative ale serviciilor de informatii, jurnalele de activitate si registrele unitatilor Armatei, inregistrarile convorbirilor telefonice oficiale, dar si alte documente mentioneaza implicarea ex-presedintelui Ion Iliescu in reprimarea demonstratiei din iunie 1990, prin ordinele date cadrelor militare cu putere de decizie.
Constiincioase, cadrele militare au consemnat, minut de minut, toate ordinele, afirmatiile si cererile bizare ale presedintelui Iliescu. Cele mai halucinante ordine, date de presedintele de atunci al tarii, vizau interventia in forta contra demonstrantilor, distribuirea de munitie catre soldati, utilizarea unor mijloace chimice impotriva celor din strada etc.

Tot presdintele a ordonat si punerea baionetelor la arme, care sa fie folosite in caz de nevoie impotriva "contrarevolutionarilor legionari care au ridicat drapelul verde pe sediul Politiei Capitalei".

Dezinformarea, intoxicarea cu informatii tendentioase care au panicat fortele de ordine si populatia au ca sursa, mentionata in documentele militare si sintezele serviciilor secrete, tot persoana dlui Iliescu, indicat ca initiind astfel de demersuri naucitoare.

Pentru a indeplini hotararea Procuraturii Generale de evacuare a persoanelor care demonstrau de 52 de zile in Piata Universitatii din Bucuresti, reprezentantii Ministerului de Interne au alcatuit un plan care a prevazut si participarea Armatei. Impotriva reprezentantilor societatii civile s-au napustit politisti, militari, ofiteri de informatii, muncitorii de la unele intreprinderi si minerii.

S-au folosit tancuri, TAB-uri si elicoptere. Presedintele Iliescu a solicitat, direct, in mod insistent, interventia Armatei, implicand nedorit militarii in actiuni de represiune impotriva populatiei civile.

Militarii s-au ferit de ordinele lui Iliescu si Chitac

In cele ce urmeaza, coroborand notele din sintezele informative ale serviciilor secrete si mentiunile din jurnalele activitatilor desfasurate de unitatile Armatei, in Garnizoana Bucuresti, in data de 13 iunie 1990, prezentam, pe ore, principalele actiuni ale militarilor ca urmare a ordinelor primite, in mare parte, de la presedintele Iliescu.

Ora 4. 120 de cadre militare in termen de la Batalionul 265 Politie Militara au actionat blocand iesirile din statiile de metrou, impiedicand fuga demonstrantilor, treziti brusc din somn si ciomagiti cu batele de politisti. Actiunea de blocare a durat pana la ora 8, mentinandu-se prezenta acestora in zona. Dupa ora 8, trupele militare au fost diminuate treptat si retrase la ora 10.

Ora 15.45. Presedintele Iliescu a cerut generalului-maior Nicolae Schiopu, care il inlocuia pe seful Marelui Stat Major, "sa se intervina cu doua detasamente de militari din unitatile Ministerului Apararii Nationale in sprijinul trupelor Ministerului de Interne aflate in Piata Universitatii".

In replica, gen.-mr. Schiopu propune presedintelui ca "MApN sa nu intervina in Piata Universitatii si sa intareasca paza la Guvern si Televiziune". Propunerea a fost acceptata.

In conformitate cu mentiunile din corespondenta Ministerului de Interne, inca din data de 9 mai 1990, paza si securitatea obiectivelor de stat era asigurata astfel: MI la Guvernul Romaniei, Televiziune, Radiodifuziune si Palatul Telefoanelor; MApN la Parlament. In data de 13 iunie 1990, la obiectivele sus-mentionate au mai fost deplasati cateva sute de militari.

Ora 16. Gen.-col. Mihai Chitac a solicitat telefonic la Marele Stat Major ca "MApN sa intervina in Piata Universitatii". Gen.-mr. Nicolae Schiopu ii comunica lui Chitac ca "presedintele tarii a dispus ca Armata sa intareasca paza la Palatul Victoriei si la Televiziune".

Generalul Diamandescu ameninta cu demisia

Ora 16.20. Presedintele tarii a cerut ca Armata sa intareasca apararea la celelalte obiective de stat: MI, SRI etc.
Ora 16.25. Gen.-mr. Schiopu a transmis Comandamentului Armatei l hotararea presedintelui tarii de a trimite cate 150 de militari la Palatul Victoriei si Televiziune, precum si 13 TAB-uri la Palatul Victoria. La fel, se transmite gen.-col.

Iulian Topliceanu, comandantul Comandamentului Infanteriei si Tancurilor, sa trimita cate un detasament de 400 de militari din Batalionul 98 Instructie si Paza Aeroportuara, la Palatul Victoria si Televiziune.

Ora 16.30. La cererea contraamiralului Emil (Cico) Dumitrescu, de la MI (care a comunicat ca sediul Politiei este incendiat), gen. Nicolae Schiopu a transmis comandantilor Armatei l si Trupelor de Transmisiuni sa intervina la Politia Capitalei cu cate un detasament de 50 de militari.

Ora 16.45. Primul adjunct al MApN a ordonat Armatei l sa constituie unele subunitati de interventie (infanterie si TAB-uri) pentrua interveni la sediul MI.

Ora 16.50. S-a ordonat punerea in miscare a detasamentelor pregatite care sa actioneze pe doua directii: Piata Unirii - MI si Teatrul Bulandra - MI.

Ora 17. S-a ordonat ca un detasament de 150 de militari de la Brigada 30 Garda sa se deplaseze in centrul Capitalei si sa actioneze pe directia Restaurantul Gambrinus-Ministerul de Interne, pentru despresurarea acestui minister.
Ora 17.15. S-a ordonat ca Brigada 30 Garda sa trimita 150 de militari pentru apararea SRI.

Ora 17.20. Primul adjunct al ministrului Apararii Nationale si sef al Marelui Stat Major, cautand sa intre in legatura cu cei din conducerea MI, a obtinut o legatura telefonica cu prim-adjunctul ministrului de Interne, seful Inspectoratului General de Politie, gen.-mr.

Corneliu Diamandescu, care a confirmat ca "nu cunoaste situatia si actiunile ce le desfasoara trupele Ministerului de Interne si este hotarat sa-si dea demisia".

Sute de parasutisti aterizeaza in Capitala

Ora 17.25. Prim-adjunctul MApN a ordonat alarmarea comandamentelor si unitatilor militare din Bucuresti si Mihai Bravu, regimentele mecanizate din Slobozia si Ploiesti, precum si regimentele din Caracal, Boteni si Buzau. La ora respectiva, cadrele militare nu se aflau in unitate si era nevoie de 1,5-2 ore pentru mobilizare.

Unitatile au primit si "indicatia" sa nu scoata din depozite nici un fel de munitie de razboi sau de manevra. Comandantii militari au transmis acest lucru, aducandu-si aminte de evenimentele sangeroase din timpul revolutiei si de complicatiile ivite dupa utilizarea munitiei de razboi impotriva populatiei civile.

Ora 17.40. Comandantul Armatei l a raportat ca a trimis la Politia Capitalei un numar de 150 militari.
Ora 17.50. De la Armata I se primeste confirmarea conform careia 17 TAB-uri au fost trimise spre MI.

Ora 17.55. S-a dublat paza obiectivelor de la MApN. Comandantul trupelor de Transmisiuni a raportat ca "are 70 de soldati in imobilul Ministerului de Interne, iar 80 de soldati de la Batalionul 89 Transmisiuni au fost blocati de manifestanti in zona restaurantului Bucur".

Ora 18.10. Inca 130 de militari sunt trimisi sa asigure apararea Radiodifuziunii.
Ora 18.15. Comandamentul Armatei l primeste ordinul ca unitatile care vin dinspre alte garnizoane sa fie dirijate la Televiziune si Palatul Victoria. La MApN sosesc 150 de militari.

Ora 18.30. Brigada 30 primeste ordin sa trimita 300 de militari la Televiziune. Seful Marelui Stat Major a ordonat ca Regimentele 56, 60 si 64 Parasutisti sa fie deplasate, pe calea aerului, la Bucuresti. Acestea trebuiau sa fie preluate sub comanda de gen.-mr. Mircea Budiaci.

Grupari "diversioniste" de straini

In zonele fierbinti din Bucuresti se aflau: 748 de militari si 13 TAB-uri cu echipaje in Piata Victoriei; 210 militari si 13 TAB-uri cu echipaj la Televiziune; 80 de militari in sediul MI si 200 in zona, dar care nu se pot apropia de cladire din cauza manifestantilor.

Ora 18.40. Se ordona trecerea la actiune cu TAB-uri si masini de transmisiuni in zona MI si Politia Capitalei.
Ora 18.45. La Televiziune sosesc inca 400 de militari de la Batalionul 98.

Ora 18.50. Comandantul Armatei l a raportat ca "militarii trimisi la sediul Politiei Capitalei si MI au fost blocati de grupuri turbulente din zona, nu se pot deplasa si au fost controlati in incarcatoare pentru a nu avea munitie".

Ora 19. La cabinetul primului adjunct al ministrului Apararii se prezinta colonelul Maracine, care raporteaza ca sediul Politiei este incendiat, existand pericol de incendiere si la Magazinul Victoria. De asemenea, se semnaleaza si faptul ca sediul pompierilor din apropierea MI este blocat de grupuri de turbulenti.

Trupele MApN nu reusesc sa patrunda in cladire; mii de oameni blocheaza accesul acestora. "Din informatiile culese rezulta ca vor fi atentate si la alte obiective, printre care si SRI. Demonstrantii sunt foarte violenti si agresivi. Printre ei sunt foarte multi straini care filmeazasi incita la agresiune".

Ora 19.10. La Palatul Victoria sunt inventariati 800 de militari si 13 TAB-uri cu personal de deservire.
Ora 19.20. Comandantul Armatei l a raportat ca 8 TAB-uri si 10 echipaje de transmisionisti au plecat sa deblocheze zona la MI.

Un pas pana la dictatura militara - Comandamentul Militar Bucuresti

Ora 19.25. In jurnalul unitatii Garnizoanei Bucuresti se mentioneaza: "Presedintele Iliescu l-a informat pe adjunctul ministrului Apararii Nationale ca pe sediul Politiei Capitalei a fost ridicat drapelul verde legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare".

Se propune infiintarea Comandamentului Militar al Capitalei si in acest sens au fost convocate cadrele de raspundere din MApN.
Ora 19.30. Comandantul Aviatiei Militare confirma ca la Televiziune au ajuns 42 de parasutisti.

Ora 19,40. S-a ordonat trimiterea unei subunitati de la Batalionul de Politie Militara pentru "a-i aresta pe cei din fata MI care incita la violenta si se dedau la acte de vandalism".

La MStM, se adreseaza Comandantul Armatei ll care cere aprobarea "sa alarmeze unitatile din Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe, deoarece sediul Politiei din Miercurea Ciuc este incendiat". Cererea a fost aprobata.

Ora 19,50. Seful Marelui Stat Major ordona ca in toate unitatile militare sa se pregateasca munitia pentru a fi distribuita la ordin.
Colonelul Maracine raporteaza la MStM ca "trenuri cu mineri din Valea Jiului au plecat spre Bucuresti".

"Bande de huligani molesteaza personalul TVR"

Ora 20,05. Demonstrantii au patruns in curtea Televiziunii si forteaza intrarile in cladire. Se ordona sa se trimita munitie la toate subunitatile de la obiective.

Ora 20,15. Capitanul Modruga, comandantul fortelor de paza si ordine, a primit ordine de la primul adjunct al mininstrului Apararii ca, "daca se va patrunde in sediul Televiziunii prin forta, sa se traga". Acesta raporteaza ca nu i s-a indicat un asemenea ordin pana acum.

Se da ordin sublocotenentului Opruta, care a sosit cu 200 de parasutisti la Radiotelevizune si este blocat in curte, sa intre prin forta. Pentru a impiedica demonstrantii sa intre in curte, primul adjunct al ministrului Apararii vorbeste cu cei de la TVR sa puna fisetele in usi si sa blocheze intrarile in cladire.

Ora 20,25. S-a anuntat ca Studioul 4 din TVR "a fost ocupat de bande de huligani care distrug birourile si molesteaza personalul". Inca 100 de parasutisti de la Otopeni au plecat spre sediul TVR.

Ministrul Telecomunicatiilor, Stefan Pintilie, a comunicat ca "va intrerupe legaturile Televiziunii care se folosesc pentru emisie avand in vedere ca aceasta institutie e ocupata de demonstranti".
Ora 20,30. Colonelul Petre Petre de la MI a raportat ca TAB-urile s-au retras din multime, iar cadrele din MI executa foc de avertisment. Tancurile au fost blocate de manifestanti.

Comunicat catre Berlin: "O actiune legionara vizeaza obiective de stat"

Ora 20,45. S-a comunicat de catre gen. Stanica ca, de-a lungul Dambovitei, a fost zarita o coloana de tancuri. Pentru despresurare mai sunt trimisi, la Televiziune, inca 81 de parasutisti de la Boteni.

Ora 20,52. Ofiterul de serviciu de la MI, mr. Istrate, a comunicat ca au fost atacati cu sticle incendiare si solicita ajutor. Celor care sunt in MI li se comunica sa ramana in obiectiv, urmand ca in scurt timp sa fie aprovizionati cu munitie.

Ora 20,55. In jurnalul activitatilor de la Garnizoana Bucuresti se consemneaza convorbirea presedintelui referitoare la patrunderea demonstrantilor in TVR. Primul adjunct al ministrului Apararii i-a transmis (presedintelui tarii, n.n.) ca a mai trimis 140 de parasutisti inarmati si care vor executa despresurarea cladirilor.

Tancurile trimise la MI nu se pot apropia de imobil existand pericolul de a fi incendiate.
Ora 21,07. Seful MStM da ordin la Secretariat sa-l informeze pe ministrul Apararii, aflat la Berlin, ca "in Bucuresti se desfasoara o actiune legionara cre vizeaza obiective de stat". Presedintele tarii este informat ca "a inceput eliberarea TVR de la etajul 11 in jos".

Ora 21,25. Sute de siderurgisti pleaca din Galati spre Bucuresti.
Ora 21,32. De la MI, col. Borislavschi raporteaza ca situatia este critica si cere sprijinul MApN. De la MStM se comunica ca nu se pot folosi tancurile "pentru ca ar insemna sa trecem peste oameni".
Ora 21,40. Gen. Nicolae Popescu raporteaza ca in zona MI, dintr-un autovehicul, se distribuie bautura.

Ora 21,45. Presedintelui Iliescu i se raporteaza de la MStM ca "TVR este in curs de eliberare, iar la MI nu se poate actiona in forta deoarece sunt oameni de diverse tendinte in zona" si se propune "organizarea a trei detasamente formate din politisti, politisti militari si parasutisti sustinuti de tancuri care sa actioneze prin convergenta".

Citate din Iliescu catre toate comandamentele

Ora 22. La cabinetul primului adjunct al ministrului Apararii sunt convocati gen. mr. Dumitru Polivanov, gen. mr. Romulus Paul si lt.-col. Mihai Eugen Campean pentru a pregati misiunea in vederea eliberarii MI.

In jurnalul activitatilor desfasurate de unitatile militare a fost consemnata comunicarea facuta de presedintele Iliescu: "In aceasta noapte elemente turbulente vor incerca sa patrunda si in alte obiective. Acestia au asupra lor arme si munitii. Nu se trage decat impotriva celui care trage. Toti militarii sa aiba baioneta la arma si sa se apere impotriva celor care ataca.

Cei care ataca nu sunt revolutionari, ci sunt contrarevolutionari legionari". Primul adjunct al ministrului Apararii a ordonat ca aceasta comunicare venita de la presedintele Iliescu "sa fie transmisa, in intregime, la comandamente, prin gen.-mr. Gheorghe Radu".
Col. Carp a fost chemat de presedintele Iliescu care s-a interesat daca a fost primit ordinul de a se trimite munitia la subunitati si care a fost deja trimisa la obiective.

Gen. Carp a raportat lui Iliescu ca nu a primit un astfel de ordin. Primul adjunct al ministrului Apararii i-a precizat (presedintelui, n.n.) ca "o sa se trimita munitia la subunitatile din paza obiectivelor, iar militarii or sa-si puna baioneta la arma si nu se va trage decat in cei care trag asupra lor".

Ora 22,10. La TVR s-a produs un incendiu si se solicita interventia pompierilor.
Ora 22,15. La sediul TVR actioneaza 184 de militari parasutisti.

Ora 22,20. La cabinetul primului adjunct al ministrului Apararii s-au prezentat gen. Dumitru Polivanov si gen. Romulus Paul care pun la punct ultimele detalii ale Operatiunii "Crinul-Nufarul" de despresurare a MI prin "actiunea convergenta a tancurilor, Politiei Militare, altor trupe si cu survolul unor elicoptere".

Ora 22,30. Momente de groaza in Palatul Victoria. S-a banuit existenta unor dispozitive explozibile si se solicita un grup pirotehnic de la Comandamentul Apararii Civile pentru "a executa cercetarea de specialitate".

Vanatorii de munte , trimisi sa anihileze... ungurii

Ora 22,42. Spitalul Militar a comunicat ca "a fost adus un civil ranit, cu centura de politist, pistol si munitie de razboi, dar si cu buzunarele burdusite de bani".
Ministrului Apararii i s-a ordonat sa se intoarca de la Berlin.
La TVR, "huliganii inca incearca fortarea, se arunca cu pietre si pompierii inainteaza cu greu".

Ora 23,17. Gen. Polivanov informeaza ca "tancurile care trebuie sa actioneze pentru despresurare la MI au ajuns la Kogalniceanu".
Comandantul Aviatiei Militare a primit ordinul "sa se deplaseze de la Aeroportul Otopeni in Piata Kogalniceanu cu 200 de militari din Regimentul 6 Parasutisti, pentru a participa la actiunea Crinul-Nufarul" de la MI.

Ora 23,25. Gen.-mr. Gheorghe Popescu a raportat la MStM ca "spre cladirea Radio se indreapta o coloana de manifestanti". Ca raspuns, s-a ordonat trimiterea a 280 de militari si 4 TAB-uri.

Ora 23,40. Generalul Polivanov a informat ca la TVR au ajuns cei din Regimentul 7 Mecanizat: 325 de militari si 15 transportoare autoblindate (TAB).

In raportul intocmit despre evenimente se mentioneaza: "Acolo (la TVR, n.n.) mai sunt 300 de turbulenti care urmeaza sa fie incercuiti. Gen. Budiaci a primit ordin sa ia masuri, utilizand toti militarii disponibili, pentru a incercui grupurile de vandali si sa-i aresteze".

Ora 23,59. Gen.-lt. Stefan Gusa (de la Armata a ll-a) a informat Marele Stat Major: "Ungurii au atacat sediul Politiei (probabil, de la Miercurea Ciuc, n.n.), dar nu au reusit sa patrunda deoarece am trimis acolo subunitatile de vanatori de munte "4MLVM"".

Taranistii, urmariti pentru a fi arestati

Inceputul zilei de 14 iunie 1990. Ora 0,25. Comandantul fortelor de la TVR, gen.-mr. Budiaci, a raportat: "Grupurile de vandali sunt conduse de Puiu si Titi Dumitrescu (membri militanti de la Partidul National Taranesc, n.n.). Peste 10-15 minute se va declansa atacul de prindere si arestare a acestora".

Ora 0,50. Actiune in forta la sediul TVR, coordonata de gen.-mr. Budiaci.
Ora 0,55. Gen.-lt. Pancea a raportat la MStM ca "dl Magureanu (e vorba de Virgil Magureanu , la acea data seful SRI) a solicitat un TAB". Lui Magureanu i s-a comunicat ca, "daca are nevoie de TAB, are nu mai putin de zece astfel de vehicule pe langa MI".

Ora 1,05. Gen.-mr. Budiaci, comandantul dispozitivului de la TVR, a comunicat: "Grupul de vandali a luat-o la fuga catre Piata Aviatorilor". Retragandu-se, manifestantii au aruncat sticle incendiare si piatra cubica desprinsa din pavaj catre fortele de ordine, precum si in masinile de interventie ale politiei si armatei.

Gen.-mr. Dumitru Polivanov a informat ca a mai trimis 100 de militari in preajma magazinului Victoria. Langa statia PECO de langa MI s-a produs un incendiu. Acesta a fost stins cu oarecare intarziere, desi in imediata apropiere se afla o unitate a pompierilor.

"Oamenii de bine" nu au somn noaptea

Ora 1,07. Gen.-mr. Romulus Paul a confirmat din biroul ministrului de Interne ca "imobilul a fost despresurat complet si este ocupat de armata".

Gen. Opruta a raportat ca in apropierea TVR "mai e o masina si ocupantii acesteia pregatesc cocteiluri Molotov - sticle incendiare". Au fost trimise doua TAB-uri pentru anihilarea acestui autovehicul.
Ora 1,10. Seful Marelui Stat Major a raportat primului ministru: "TVR, MI si Politia au fost eliberate si sunt ocupate de armata".

Printr-o nota informativa se comunica: "In Piata Universitatii au sosit cinci mii de demonstranti apartinand oamenilor muncii". Sosesc o parte din mineri, siderurgisti de la Galati, dar si nenumarati simpatizanti ai lui Iliescu de la intreprinderile bucurestene.

Ora 1,11. La Comandamentul Trupelor de Graniceri se primeste dispozitia de "a se lua masuri pentru oprirea persoanelor suspecte care vor sa paraseasca tara".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea