Social

Ilegalistii romani fara frontiere au fost iertati

Romanii care au depasit perioada legala de sedere in strainatate vor putea intra in tara fara a li se suspenda pasapoartele sau fara a li se impune restrictii. Dar conditia este ca tarile din care vin sa nu le fi pus ele, la rindul lor, restrictii.

Ministerul Administratiei si Internelor , condus de Vasile Blaga, a gasit o metoda de a-i atrage in tara pe romanii care stau ilegal in strainatate. Acest lucru dupa ce, in vara anului trecut, tot ministrul Blaga ceruse respectarea stricta a legilor si suspendarea pasapoartelor, ceea ce i-a speriat pe foarte multi. De duminica, legislatia se schimba. Romanii care au depasit termenul legal de 90 de zile de sedere se vor putea intoarce in tara fara a avea probleme. De data aceasta, autoritatile nu le vor suspenda pasapoartele si nici nu le vor pune restrictii de a mai iesi din tara.

Totodata, autoritatile au hotarit sa returneze pasapoartele pe care le-au retinut in vara acestui an. Singurele situatii in care pasaportul poate fi suspendat sint cele exceptionale, cum ar fi cazul cetatenilor returnati din alte state sau al celor care au savirsit fapte penale, afirma chestorul Lazar Cirjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte. Acesta a mai adaugat ca autoritatile vor returna pasapoartele celor carora le-au fost retinute vara trecuta pentru depasirea termenului de 90 de zile de sedere in strainatate.

Primul lot de 30 de returnati

Cei mai multi romani cu probleme se afla pe teritoriul Spaniei si Italiei, asa cum a precizat Bogdan Holeiciuc, presedintele Asociatiei pentru Protectia Internationala a Romanilor, un ONG care se va ocupa de romanii din strainatate fara forme legale. Noi am stabilit acorduri cu aceste doua tari, ca sa nu le puna nici o interdictie pe pasaport. Daca autoritatile romane chiar vor respecta noua lege, in vigoare din 29 ianuarie , noi vom putea aduce in tara, saptamina viitoare, primul lot de 30 de romani care vor sa intre in legalitate, a spus Holeiciuc. La rindul ei, Daniela Andreescu, directoarea Departamentului pentru munca in strainatate , a confirmat ca, daca romanii nu vor veni cu restrictii pe pasaport, statul ii va ierta pentru depasirea termenului legal de 90 de zile.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea