Social

Hotelurile de lux din Capitala valoreaza aproape jumatate de miliard de euro

Estimare incurajate mai ales de turismul de business si de organizarea de evenimente. Cel mai valoros hotel din Bucuresti este Marriott, autoevaluat la 150 de milioane de euro. Anul acesta va fi finalizat cel mai mare hotel de lux, Radisson SAS, cu 424 de camere. Hotelurile de lux din Capitala valoreaza aproape jumatate de miliard de euro.

Cele cinci mari hoteluri de cinci stele din Bucuresti, Marriott, Howard Johnson, Intercontinental , Hilton si Crowne Plaza, valoreaza aproape jumatate de miliard de euro, cel mai valoros fiind Marriott, evaluat la circa 150 de milioane de euro.

Cel mai cunoscut hotel din Capitala, Intercontinental, afacere controlata de familia Paunescu, a fost evaluat recent la 70 de milioane de euro de catre compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox, respectiv la aproape de cinci ori veniturile inregistrate anul trecut, de 15,2 milioane de euro. Din suma totala, 30 de milioane de euro reprezinta valoarea terenului de circa 6.000 de metri patrati pe care este amplasat hotelul, chiar In centrul Capitalei. Aplicand acest multiplu rezulta ca cele cinci hoteluri valoreaza in total circa 450 de milioane de euro. 

Cel mai valoros hotel de cinci stele din Bucuresti, Marriott, controlat de compania Strabag si de omul de afaceri Fathi Taher, noul patron al echipei de fotbal Rapid Bucuresti, este pe primul loc si dupa numarul de camere, respectiv de 402, urmat la mare distanta de Howard Johnson, cu 285 de camere de cinci stele, hotel controlat de Gabriel „Puiu” Popoviciu, investitorul care dezvolta proiectul imobiliar Baneasa si care detine franciza IKEA pentru Romania.

Cele mai multe camere de lux din Capitala, respectiv 436, le detine George Copos, fostul patron al echipei Rapid, prin cele doua hoteluri de cinci stele pe care le controleaza, Hilton si Crowne Plaza, cu 272, respectiv 164 de camere.Intercontinentalul, singurul in pierdere.

Singurul hotel de lux de cinci stele dintre cele cinci pe care le are Bucurestiul care a mers in pierdere in ultimul timp este Intercontinental, fata de marja de profit care urca pana la 30% sau 50% pe aceasta piata in cazul concurentei.

O mare parte din afacerile acestor hoteluri sunt obtinute prin inchirierea salilor de conferinte si a organizarii de evenimente, din milionul de turisti pe care se estimeaza ca i-a avut Capitala anul trecut, circa 85%-90% fiind turism in interes de afaceri. Dovada ca au un succes deosebit pe piata de evenimente, rezervarile fiind facute cu luni bune inainte pentru salile mai mari.

In Capitala mai sunt alte doua hoteluri de cinci stele, mai mici, Casa Capsa si Carol Park, cel din urma fiind recunoscut mai ales pentru cazarea vedetelor care trec prin Capitala, cel mai recent exemplu fiind al cantaretei americane Beyonce, care a sustinut aici un concert.

Piata hotelurilor de lux din Capitala urmeaza sa creasca substantial in momentul finalizarii in acest an a hotelului Radisson SAS, care va fi cel mai mare hotel de cinci stele din Bucuresti, cu 424 de camere, in urma investitiilor estimate la 60-65 de milioane de euro. Dezvoltatorul proiectului este Plaza Centers, sustinut de investitori israelieni, care dezvolta si proiectul mixt Dambovita Center . (V.R.)


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea