Social

Hormonii le dau bătăi de cap bărbaţilor trecuţi de 40 de ani

Scăderea nivelului testosteronului îi face irascibili şi le scade libidoul. "Andropauza este un termen învechit. Mai nou se foloseşte A.D.A.M., adică deficitul de androgen al bărbatului în varstă", explică dr. Dan Pereţianu, endocrinolog la Policlinica Povernei. Bărbaţii aflaţi în această situaţie acuză oboseală, irascibilitate, scăderea libidoului sau " bufeuri ". Însă, mai sunt şi alte efecte: scăderea masei osoase şi musculare şi creşterea ţesutului adipos. "Statisticile arată că nivelul testosteronului se reduce după 40 de ani. Însă nu putem spune, în procente, cu cat scade. Un bărbat sănătos poate fi capabil să producă spermatozoizi viabili chiar şi la 80 de ani", spune dr. Dan Pereţianu. Endocrinologii au observat că bărbaţii cu A.D.A.M. se feminizează, datorită creşterii nivelului de estrogen din organism. Sanii le cresc (ginecomastie) sau se înconjoară de grăsime (adipomastie), fenomen întalnit frecvent la persoanele obeze. Un alt simptom este disfuncţia erectilă. Definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept "incapacitatea constantă sau repetată a unui bărbat de a avea şi/sau de a menţine o erecţie suficientă pentru un act sexual satisfăcător", disfuncţia erectilă poate fi mai accentuată la cei cu diabet zaharat , obezitate sau afecţiuni cardiovasculare. Investigaţii Deficitul de testosteron din organism poate fi depistat prin măsurarea nivelului hormonilor LH ( hormon luteinizat) şi FSH (hormon hipofizar). Dacă valorile sunt ridicate, atunci funcţia testiculară este scăzută. La acestea se adaugă testosteronemia şi un control medical de specialitate. Terapii În Romania, A.D.A.M. se tratează deocamdată prin administrarea de capsule orale sau injecţii cu testosteron. Bărbaţii din străinătate mai au la dispoziţie un gel pe baza aceluiaşi hormon. Tratamentul trebuie urmat toată viaţa. Suplimentar, medicul recomandă o dietă fără grăsimi, evitarea fumatului şi a consumului de alcool şi combaterea sedentarismului.
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Experti Financiar

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.