Social

# homeschooling # scoala privata #scoala de stat

Homeschooling sau nu? Ce cred cu adevarat parintii din Romania

Conceptul de homeschooling a revenit in atentia publicului odata cu declaratia Danei Nalbaru ca isi va tine fetita acasa in sistem homeschooling. Cat de informati sunt parintii din Romania vizavi de acest subiect? Cati au incredere in sistemul educatiei acasa? Iata un studiu cu rezultate surprinzatoare!

98% dintre părinţii respondenţi au declarat că ştiu ce presupune acest concept, iar 73% dintre aceştia au o părere bună sau foarte bună despre educarea copiilor acasă, arata un studiu comandat de MKOR Consulting. Interesul ridicat este demonstrat şi de faptul că 92% consideră că acest tip de învăţământ ar trebui reglementat în România. In plus, jumatate din parinti ar lua serios in considerare educarea copiilor acasa. Totusi, in prezent, doar 8% din cei intervievati au declarat ca au adoptat sistemul homeschooling.  

Cei mai mulţi părinţi (38%) îşi dau copiii la o şcoală sau o grădiniţă de stat.  Motivul principal este legat de lipsa alternativelor (27%) ceea ce înseamnă că, printr-o promovare mai bună, alte forme de învăţământ se pot dezvolta. Alte explicaţii privesc lipsa resurselor financiare şi de timp (23%) sau calitatea sistemului de învăţământ de stat (22%).  

24% dintre respondenţi au ales învăţământul privat pentru nivelul crescut de încredere (57%) şi nemulţumirea faţă de sistemul de stat (20%). Motivele pentru care varianta aceasta este aleasa de parinti sunt asemanatoare cu cele in favoarea educatiei acasa: libertatea copiilor de a învăţa ceea ce le place – 64%, programul flexibil şi ritmul propriu de a învăţa al fiecărui copil.  

In ceea ce priveste argumentele contra, homeschoolingul are cateva "probleme": 97% din parinti nominalizează problema socializării deficitare. Problema banilor apare abia pe locul patru după socializare, incapacitatea părinţilor de a înlocui profesorii şi nereglementarea acestui sistem.

„Acest studiu a fost realizat la iniţiativa noastră. Un lucru este clar, românii, în special cei din mediul urban, dezamăgiţi de scăderea calităţii învăţământului de stat, iau în considerare opţiunea homeschooling din ce în ce mai mult,” a declarat Corina Cimpoca, Consultant Senior şi fondator MKOR. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea