Social

#semnatura electronica #impozite #taxe

Guvernul vrea plata impozitelor pe internet, prin semnatura electronica

Toate darile catre stat vor putea fi platite pe internet incepand cu 2011. online sa depinda de o semnatura electronica . Instrumentul va ajuta romanii sa plateasca toate taxele si impozitele catre stat, dar poate fi folosit si pentru monitorizarea cetatenilor de catre stat.

"Inscrierea copilului la scoala, inmatricularea masinii, rezervarea biletelor de tren, comanda unui buchet de flori - totul, absolut se va face cu semnatura electronica ", spune Gabriel Sandu , care vede in semnatura o solutie pentru reducerea cheltuielilor bugetare cu pana la 35% si pentru reducerea muncii la negru.

Introducerea semnaturii digitale face parte din programul eRomania, in cadrul caruia intreaga administratie din tara va fi interconectata electronic pana in anul 2015. Costul total al proiectului este de 500 milioane de euro.

La datele stranse de semnatura electronica vor avea acces multe institutii din Romania. Datele sunt grupate pe 7 nivele de securitate. Aceesul cel mai larg va fi permis Ministerului de Interne, alaturi de ANAF, urmati de Ministerul Muncii, Sanatatii, Invatamantului.

Ministrul sustine ca pana cel tarziu la 30 septembrie 2010, cele 632.000 de firme active din Romania nu vor mai avea de completat decat un singur formular in format electronic, pentru plata tuturor taxelor si impozitelor, fata de 44 de formulare diferite in prezent.

Termenul limita pentru achizitionarea unei semnaturi electronice "de bunavoie" ar fi sfarsitul anului 2011, dupa care aceasta ar deveni obligatorie.

"Va exista o perioada de acomodare cu acest serviciu, dar hotararea mea de nezdruncinat este ca plata la ghiseu sa dispara, cu totul, pana la sfarsitul anului viitor. Pana atunci, toti cetatenii vor fi obligati sa isi obtina si sa isi utilizeze semnaturile electronice", a declarat pentru Gandul ministrul Comunicatiilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea