Social

#guvern #sindicate #salariu #crestere

Guvernul vrea ca unele ajutoare sociale sa nu mai fie raportate la salariul minim pe economie

Guvernul va adopta, in prima saptamana din septembrie, o ordonanta de urgenta care sa separe anumite categorii de ajutoare sociale de referinta salariului minim, urmand sa de gaseasca o alta baza de referinta prin consultari, a anuntat miercuri ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian .

Ministrul
a spus ca, pe viitor, la sfarsitul primului semestru al fiecarui an si inainte de finalul anului, se va face o reactualizare a proportiei dintre salariul minim brut lunar si castigul salarial mediu brut lunar, in functie de evolutia indicatorilor macroeconomici la data respectiva.

El a precizat ca salariul minim trebuie sa se apropie de jumatate din salariul mediu pe economie.

In prezent, salariul minim pe economie, de 500 lei, reprezinta mai putin de o treime (29,3%) din castigul salariul mediu brut, care a ajuns la 1.704 lei (466 euro) in luna mai.

Anuntul a fost facut de Vosganian la finalul consultarilor cu sindicatele si patronatele, in urma carora Guvernul a propus ca salariul minim pe economie sa creasca de la 500 la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, urmand ca, in anii urmatori, salariul minim sa creasca cu aproximativ 100 de lei anual.

Ministrul a sustinut decizia Guvernului, argumentand ca salariul minim trebuie sa asigure un trai decent, care sa nu determine salariatul sa apeleze la programe de asistenta sociala .

"Asistenta sociala este incompatibila cu demnitatea umana", a declarat Vosganian.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea