Social

Guvernul Tariceanu nu vrea ca saracii sa aiba copii

Cabinetul Tariceanu dezaproba cresterea natalitatii in zona saraca a societatii, iar acesta parere si-o exprima transant intr-un act oficial.

Intr-un punct de vedere al Guvernului, care poarta semnatura primului ministru Calin Popescu Tariceanu, se spune clar ca Executivul nu este de acord cu cresterea alocatiilor pentru copii, deoarece ar putea duce la cresterea numarului de copii din familiile sarace. „Majorarea alocatiei de stat pentru copii la 200 de lei poate avea si efectul nedorit al cresterii numarului de copii in familiile sarace, care, astfel, vor trai numai din alocatii, fara sa mai doreasca includerea in masurile active pentru realizarea bunastarii familiale”, se arata in „punctul de vedere al Guvernului”. Initiativa apartine unui numar de 8 deputati ai PSD, cosemnatari sunt insa si cate un parlamentar al PC, PRM si UDMR.

Lasand la o parte evidenta tenta populista a propunerii legislative, raspunsul cabinetului ridica evidente semne de intrebare. In conditiile in care actualul Executiv s-a pozitionat declarativ ca sustinator al cresterii natalitatii, este greu de inteles un astfel de enunt, intr-un act oficial, din care se poate intelege contrariul. Asadar, cateva raspunsuri ale oficialilor ar fi putut clarifica situatia.

Paul Pacuraru , ministrul Muncii si Familiei – „Nu stiu nimic”

Avizul Guvernului ar fi trebuit sa fie dat dupa pronuntarea ministerului de resort asupra proiectului legislativ. In cazul de fata este vorba de Ministerul Muncii al carui “sef”’, Paul Pacuraru, ne-a declarat ieri ca aude prima data de la noi despre o astfel de idee. “Nu a ajuns la mine o asemenea initiativa si nici nu s-a discutat vreodata in Guvern asa ceva. Nu stiu de unde a venit”, ne-a declarat Paul Pacuraru.

Ministrul a explicat ca daca ar fi primit un astfel de proiect l-ar fi respins din ratiuni legate strict de buget. “Am marit alocatia pentru copii cat am putut. In procente, a crescut cu 90%, de la 24 de lei, la 40”. Surprinzator, Pacuraru este convins ca nu poate sa fie vorba de o hartie oficiala primita din partea Guvernului. Hartia exista insa chiar si in format electronic pe site-ul Camerei Deputatilor.

Secretarul general al guvernului – „Nu il sunati pe Pacuraru duminica”

Daca o abordare directa nu clarifica problema, incercam sa o luam ierarhic. Secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, este persoana care poate face lumina asupra chestiunii. Oficialul, contactat de Gandul, a refuzat sa faca vreun comentariu. „Rugamintea mea este sa vorbiti cu domnul Pacuraru. Eu nu pot sa fac asemenea declaratii”, a spus Bolojan. Explicandu-i ca ministrul Muncii, Paul Pacuraru, deja intrebat, a raspuns ca nu stie nimic, domnul Bolojan ne-a reprosat metoda de abordare folosita: „Daca il sunati duminica, poate nu si-a adus aminte. Este o chestiune de impresie.

Trebuie sa-l sunati dimineata, cand este la birou, ca sa poata sa verifice”. Secretarul general al guvernului ne-a indicat, in schimb, si o alta tinta pentru obtinerea unui raspuns. „Departamentul pentru relatii cu Parlamentul este cel care da raspunsul, pozitiv sau negativ, dupa ce se consulta cu ministerele de specialitate. Vorbiti cu Mihai Voicu (seful Departamentului pentru relatii cu Parlamentul). El va poate spune mai multe”.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul inchide cercul trimitandu-ne inapoi la Pacuraru

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Mihai Voicu nu a auzit de o asemenea initiativa legislativa. „Oricum, noi, ca minister, nu avem dreptul sa ne dam cu parerea, avand doar un rol de centralizator”, ne-a declarat Voicu. El a explicat ca exista un traseu de avizare legislativa, aplicat in cazul tuturor proiectelor de lege: Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sau al Senatului trimite Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul actul normativ; ministerul cere puncte de vedere de la ministerele implicate; aceste puncte de vedere sunt trimise apoi Camerei in care se dezbate initiativa legislativa asupra careia Executivul trebuie sa-si dea acordul. „In cazul de fata, ministerele implicate sunt cel al Finantelor si cel al Muncii”, ne-a mai spus Mihai Voicu.

Guvernul, pana acum, sustinea natalitatea

Pana la aceasta explicatie cinica din hartia oficiala trimisa de Executiv Parlamentului, politica Guvernului Tariceanu, atat a primului cabinet, cat si a celor care i-au urmat, a fost mai degraba social democrata decat liberala in privinta ajutorului acordat pentru cresterea copiilor .

Pornind de la semnalul de alarma tras de Statistica si diferite ong-uri, conform caruia populatia Romaniei este intr-un proces alert de imbatranire, din 2004 pana in prezent s-au marit indemnizatiile pentru cresterea copilului in varsta de 2 ani, s-au marit alocatiile, s-au cautat solutii pentru cresterea numarului de crese. Mai mult, in timpul Guvernului Tariceanu, indeminzatia pentru cresterea copilului s-a “democratizat”.

Astfel, daca in timpul guvernarii PSD nu aveau dreptul la indemnizatii decat mamele salariate, “dupa” indemnizatia s-a impartit in doua componente: 200 de lei pentru orice copil si 600 de lei compensatie pentru mama salariata.

Daca in timpul celor doi ani cat are dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului mama alege sa se intoarca la serviciu, pe langa salariu primeste 200 de lei pentru copil si inca 300 de lei pentru a-si putea compesa o parte din banii cheltuiti cu supravegherea copilului in timpul in care mama nu sta cu el.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea