Social

Guvernul scumpeste electronicele si electrocasnicele

Produsele electronice si electrocasnice se vor scumpi ca urmare a aplicarii unei asa-numite "taxe vizibile" care reprezinta costul de reciclare al produsului. Din momentul in care va fi functional sistemul de colectare , tratare si reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice , preturile in magazine ale acestor produse vor fi mai mari. Ministrul mediului, Sulfina Barbu, crede ca "pe la inceputul anului 2007, vom avea si noi taxa vizibila in pretul produselor electronice". Precizam ca "taxa vizibila" va fi anexata preturilor din magazin, astfel incat cumparatorul va sti cat costa reciclarea produselor cumparate. La aceasta taxa se va aplica si TVA, adica va fi un fel de taxa la taxa. Bogos Zsolt, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, sustine ca fara TVA, pentru un frigider taxa ar putea fi de 16 euro, pentru un televizor 6-7 euro, pentru un laptop 7 euro, iar pentru un calculator 10-12 euro. Colectarea si reciclarea acestor tipuri de deseuri este o obligatie asumata de Romania in negocierile cu UE.

Pana la sfarsitul lui 2008, Romania trebuie sa pregateasca terenul pentru obtinerea si valorificarea a 4 kg de deseuri pe cap de locuitor. Pentru 2006, tinta de colectare este de 2 kg/locuitor, iar de valorificare de 50% din aceasta cantitate. Pentru anul viitor, tinta de colectare este de 3 kg/locuitor, iar cea de valorificare de 75%. Practic, toti romanii care au un televizor sau un mixer vechi sau stricat vor trebui sa le predea in vederea reciclarii lor. Dar e greu de crezut ca intr-un an fiecare roman are de aruncat cate 4 kg de aparate electronice. "Daca nu ne atingem tintele, putem sa fim penalizati. Insa am putea sa ne trezim ca nu exista atatea deseuri de electronice. In acest caz, trebuie sa cerem UE sa ne facem alt target", a precizat Zsolt. Potrivit HG 448/2005, toti producatorii si importatorii de produse electrocasnice sunt obligati sa creeze centre de colectare. Pana acum au fost create 93 de centre de colectare, dintre care 7 in Bucuresti. Pana la sfarsitul anului, trebuie create astfel de centre in fiecare oras cu peste 20.000 de locuitori. Terenurile necesare au fost puse la dispozitie de catre primarii, iar amenajarea lor va fi facuta de producatori.

Insa, in acest moment, aceste puncte de colectare nu sunt functionale. Producatorii se plang ca nu exista nici o fabrica de reciclare a acestor deseuri si de aceea nu au cum sa le valorifice. Dupa ce mecanismul va deveni functional, toti producatorii si importatorii vor primi numere de inregistrare, astfel incat produsele sa fie identificabile. (Claudia Botezatu)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea