Social

Guvernul fura Brasovului 300 de miliarde de lei vechi

Primarul George Scripcaru face apel la toti parlamentarii brasoveni sa voteze impotriva acestei decizii care baga mina in bugetul orasului. O modificare la Codul fiscal stabileste ca taxele provenite din transferul proprietatii bunurilor vor fi transferate integral in bugetul de stat.     

Daca aceasta modificare va trece de votul parlamentarilor, Brasovul va pierde aproximativ 300 de miliarde de lei vechi din bugetul local, bani proveniti din taxele pe transferurile imobiliare. Pina la 1 ianuarie 2008, 50% din veniturile realizate ca urmare a transferurilor proprietatii bunurilor ajungeau la bugetul local, 40 % intrau in bugetul de stat, iar 10 procente intrau in bugetul Agentiei Nationale de Cadastru. Acum, primariile, in special cele din marile orase, cum este si cazul Brasovului, sint puse in situatia de a-si recalcula bugetul si, implicit, investitiile, din cauza ca ramin cu un gol imens in bugetele locale.

Un vot pentru binele Brasovului

Cele mai afectate de aceasta masura par sa fie comunele si orasele mici, administratii in general sarace, pentru care orice sursa de venit conteaza. Zonele cu terenuri si case scumpe pierd si ele bani frumosi, iar primarii au motive si mai puternice sa se plinga.

Guvernul liberal ne-a jecmanit de 300 de miliarde de lei, bani care inseamna o treime din bugetul Brasovului si care pleaca la Guvern. Este foarte grav. Noi am aprobat un buget, am preconizat investitii, dupa care ne-am trezit cu aceasta ordonanta care ne afecteaza foarte serios. Fac un apel la toti parlamentarii din Brasov, indiferent de culoarea lor politica, sa respinga aceste prevederi care ne pagubesc de taxa pe tranzactiile imobiliare, cind Brasovul este in plin proces de modernizare si cind Primaria face eforturi pentru ca taxele si impozitele locale sa nu se majoreze de ani de zile. Ii rog pe parlamentari sa o respinga cu vehementa", spune George Scripcaru, primarul Brasovului.

"E o ticalosie fara margini"

Am incercat, ieri, sa luam legatura cu parlamentarii brasoveni, insa cei mai multi dintre ei nu au fost de gasit la telefonul mobil. Deputatul PNL Ioan Ghise , unul dintre cei doi deputati care au raspuns la telefon, spune ca nu stie cum va vota, pentru sau impotriva respectivelor modificari.

"Voi vedea cu ce argumente vine Guvernul in favoarea acestor prevederi. Sint sigur ca exista o ratiune pentru care s-a emis aceasta ordonanta. Ma voi informa si abia apoi voi sti cum votez", a raspuns Ioan Ghise, deputat PNL, fost primar al Brasovului. In schimb, deputatul Ioan Gontea, care este si notar public , considera abuziva aceasta prevedere, care ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie.

"Pina acum, bugetul de stat primea 40 la suta din aceste sume. Practic, sumele incasate din taxa se imparteau la trei, respectiv Primarie, cu 50 la suta, Agentia Nationala de Cadastru, cu 10 procente, restul la stat. Acum, statul vrea toti banii. E o ticalosie fara margini. Noi, Partidul Democrat Liberal ne vom opune in mod categoric. Vom sustine anularea prevederilor acestei ordonante care n-are probabil alt scop decit de a astupa marile gauri facute de guvernul Tariceanu", spune Ioan Gontea.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea