Social

Guvernul aloca 730 milioane lei pentru continuarea programului Fermierul in 2008

Executivul a autorizat, miercuri, ministerul Agriculturii sa incheie angajamente de plata in valoare de 730 milioane lei, pentru continuarea programului Fermierul in 2008.

Premierul Tariceanu a precizat, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, ca agricultorii vor avea, astfel, la dispozitie fondurile necesare cofinantarii sau intocmirii documentelor necesare pentru obtinerea de credite sau de imprumuturi nerambursabile. Termenele de plata sunt 2009, 2010 si 2011.

"O pondere mare a cheltuielilor din agricultura trebuie sa mearga pe investitii si nu pe subventii, pentru ca o abordare cum a fost cea de pana in anul 2005 , bazata preponderent pe subventii, nu permitea realizarea de investitii”, a declarat premierul.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta elaborat de MADR , "in vederea stimularii gradului de absorbitie a fondurilor alocate prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala ( PNDR ) pentru perioada 2007-2013, MADR primeste suma de 730 de milioane de lei, din veniturile din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei, fara dobanda, pe o perioada de doi ani".

Programul Fermierul a fost lansat in 2006, cand a intrat in vigoare ordinul emis de MADR privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura .

Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, respectiv BCR, BRD, CEC si banca comerciala carpatica. De asemenea, suma de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea