Virtutile terapeutice ale gutuilor sunt cunoscute inca din Antichitate. Datorita vitaminelor (A, B, C, PP), sarurilor minerale, glucidelor si fibrelor alimentare, gutuile se prescriu in prevenirea a peste 50 de boli. Pulpa fructului, pentru ca are proprietati astringente puternice. Consumul frecvent de gutui este un remediu in afectiuni cardiace , pulmonare si hepatice. Terapia cu seminte, macinate fin, (o lingurita) in amestec cu miere s-a dovedit eficienta in tuse, bronsite si traheite.
Reteta saptamanii mancare de gutui cu vanilie Ingrediente: 500 grame gutui, 5 linguri ulei de masline, 3 linguri zahar, vanilie si scortisoara, dupa gust, o lingura de faina. Preparare : gutuile se taie felii de un cm grosime. Le calim in putin ulei si apoi adaugam apa sau zeama de la supa de zarzavat . Cand feliile sunt aproape fierte, adaugam zaharul, apa si faina pana obtinem un sos de consistenta smantanii. La final amestecam aromele - vanilia si scortisoara.
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.