Social

Grupa B: Germania – Croatia, lupta dintre doua pretendente la titlu

Invingatorii cu invingatorii, invinsii cu invinsii. Aceasta a fost formula in care s-a desfasurat runda a doua in grupa A, si la fel stau lucrurile si cu grupa B. Dupa ce miercuri s-au jucat Portugalia-Cehia si Elvetia-Turcia, ziua de joi este dedicata partidelor Germania-Croatia, Austria-Polonia. Daca ei se gandesc la calificare, noi ne asteptam la spectacol, mai ales dupa ce ne-au oferit nemtii in partida cu Polonia.

Germania – Croatia: Worthersee Stadion ( Klagenfurt ) – 19:00

„Spania, Portugalia, Olanda si noi sunt echipele care au jucat cel mai bun fotbal de atac de pana acum”.

Si da, am vazut festivalul organizat pe teren de cele trei echipe si nu numai ca am vazut, dar am si luat parte la el. Cine este „noi”, insa?! Intr-adevar, „noi” este Germania si declaratia ii apartine lui Hans-Dieter Flick, antrenorul secund al nemtilor, pe care nu-l sperie forta defensiva a croatilor: „Cred ca avem mari sanse sa castigam partida, chiar daca jucam impotriva unei echipe a Croatiei care sta bine la capitolul aparare si care are jucatori individuali fantastici”.

Despre nemti se spune ca atunci cand joaca prost ajung in finala, iar cand joaca mai bine o castiga; sau ca un rezultat bun in fata lor este sigur de-abia cand i-ai vazut imbarcati in autocar. Cu siguranta si croatii stiu asta, mai ales ca sapte dintre jucatorii lor evolueaza in Bundesliga . In aceste conditii, mobilizarea este maxima, iar capitanul Niko Kovac, unul dintre cei trei jucatori croati nascuti in Germania, confirma: „Partida impotriva Germaniei este o chestiune de prestigiu. Sunt de trei ori campioni mondiali si intotdeauna se afla in top. Dar si noi vrem sa fim acolo, asa ca vom da ce avem mai bun si vom lupta, pentru ca nu suntem aici ca sa fim prieteni si sa jucam carti. Si noi si ei vom juca la victorie”.

Daca motivatia ar putea avea si alte radacini, atunci croatii se pot gandi la victoria cu 3-0 obtinuta in fata nemtilor la World Cup 1998; e muza ideala sau doar istorie.

Tot ce conteaza joi seara este victoria, rezultat care ar asigura in mare parte calificarea in sferturile de finala. Si nu numai atat, avand in vedere declaratia nonconformistului tehnician croat: „Cred cu tarie ca vom fi un candidat puternic (n.r. - la titlu) daca batem Germania. Cred ca orice echipa care bate Germania poate spera sa bata pe oricine.”

De partea cealalta, Joachim Low nici nu se gandeste sa piarda: „N-am stat sa ma gandesc prea mult la locul unu sau doi. Vrem sa castigam, considerand ca victoria ne va duce mai departe.”

Austria – Polonia: Ernst Happel Stadion (Viena) – 21:45

Cei care au pierdut primul meci de la Euro 2008 se intalnesc joi seara pentru totul sau nimic.

Chiar daca victoria este telul suprem pentru ambele echipe, mai sunt si alte obiective de atins, avand in vedere ca Euro 2008 coincide cu prima lor participare la un turneu final si au pierdut la zero primul meci. Malitios sau nu, si Austria si Polonia asteapta sa inscrie primul lor gol la un turneu final de campionat european .

Cum Elvetia a iesit din competitie , o eliminare a Austriei ar aduce-o si pe ea in preajma recordurilor negative stabilite in istoria Euro. Inaintea acestui turneu final, Belgia (in anul 2000) era singura tara gazda care nu trecea de grupe, dupa o performanta care nu mai fusese atinsa din 1980. Si totusi, in ciuda faptului ca au fost invinse, cele doua echipe nu au pierdut in genunchi.

Austria a fost invinsa de Croatia cu un gol din penalty marcat in minutul 4, insa repriza a doua a intalnirii a aratat o imbunatatire semnificativa a jocului, ceea ce ii face sa spere la un rezultat diferit joi seara. Ivica Vastic si Umit Korkmaz au reusit sa revitalizeze echipa odata introdusi in teren si de aceea sunt favoriti acum sa inceapa titulari.

Polonia se afla in aceeasi situatie, tehnicianul austriac fiind constient de valoarea adversarului: „S-au calificat la World Cup 2006, iar pentru acest turneu s-au calificat in fata Portugaliei, asa ca sunt foarte puternici. Dar suntem convinsi ca putem nu doar sa jucam, ci si sa castigam.”

Polonia l-a pierdut in meciul cu Germania pe capitanul Maciej Zurawski, in timp ce Mariusz Lewadowski se lupta cu o problema la glezna. Leo Beehakker crede insa in echipa sa, in ciuda accidentarilor de care sufera unii jucatori si in ciuda faptului ca Austria se bucura de un „home effect”. Pana la urma, nici unii, nici altii nu au un Henry sau Van Nistlrooy, ci o echipa.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea