Social

Grevele impotriva pretului la carburanti vor paraliza intreaga Europa

Dupa ce au blocat un punct de frontiera cu Franta, camionagiii spanioli au declasat, ieri, greva „pe termen nelimitat“. Japonia se teme de o „ recesiune economica mondiala“.

Orice sofer european va putea ca, pe 16 iunie, „sa tina intreg continentul in loc”, daca isi va trage masina de-a curmezisul unui drum si se raliaza in acest fel „grevei paneuropene” menite a trage un semnal de alarma impotriva preturilor exasperante la combustibil.

La aceasta forma de protest cheama sindicatele din Franta, dar zeci de mii de camionagii din Spania n-au mai avut rabdare sa astepte data de 16 iunie, ci au declansat, incepand de ieri, o greva pe termen nelimitat! Astfel, mai multi soferi din cei 70.000 de membri ai sindicatului transportatorilor auto spanioli Fenadismer si-au tras vehiculele pe dreapta si nu mai vor sa reia lucru pana ce Guvernul de la Madrid nu ia masuri urgente pentru a reduce pretul la motorina, marit cu 20 la suta de la inceputul lui 2008.

In noaptea de duminica spre luni, circa 50-60 de camioane ale membrilor Fenadismer blocasera punctul de frontiera de la Perthus dintre Spania si Franta. Desi granita a fost redeschisa, in cursul zilei de ieri, semnalul ca „se poate” a intarit hotararea sindicatelor franceze sa declanseze greva din 16 iunie, la care au anuntat ca se vor ralia si transportatorii portughezi.

Deja, pescarii din cele trei tari latine se afla in greva de mai multe zile, in timp ce – tocmai inainte de secerisul graului – si agricultorii francezi ameninta cu greva. Pana acum, manifestatiile din UE s-au desfasurat pasnic, dar situatia este atat de tensionata, incat oricand soferii ar putea sa ajunga la incaierari cu politia precum in India.

Guvernele apeleaza la subventii de miliarde

Confruntate cu o presiune imen­sa, guvernele lumii nu pot, intr-o prima faza, decat sa calmeze situatia prin subventii. Poate deloc intamplator, Cabinetul francez a anuntat ca va incepe sa vireze „inainte de 16 iunie” cele 40 miliarde euro promise pescarilor si agricultorilor, categoriile cele mai vulnerabile la cresterea pretului la motorina, care este insotita de explozia preturilor mondiale la alimente.

Apoi, presedintele gigantului petrolier francez Total a fost con­vocat la ministrul francez al Economiei si Finantelor sa i se puna in vedere ca guvernul asteapta „un angajament civic” mai mare din partea companiei, adica sa reduca de urgenta preturile.

In Chile, subventiile anuntate se ridica la un miliard USD, iar in Coreea de Sud (al cincilea consumator mondial de petrol care nu produce nicio picatura!) – la 10,3 miliarde USD. Guvernul spaniol a anuntat doar „masuri importante”, ceea ce se pare ca nu a fost o promisiune suficienta pentru soferii intrati deja in greva. Si pentru cei doi candidati la presedintia SUA , Barack Obama si John McCain, pretul benzinei este o tema de campanie care nu mai poate lipsi din niciun discurs, insa niciunul nu pare sa propuna solutii convingatoare.

Pretul, scapat si de sub controlul G-8

Pretul barilului de titei urca vertiginos catre 150 de dolari americani si ar putea trece chiar de 200 USD pe la inceputul anului 2009, insa principalele puteri industriale ale lumii din cadrul G-8 nu au gasit niciun alt mijloc de prevenire a unei crize mondiale decat un simplu „apel” ca tarile producatoare sa mareasca productia.

Reuniti la Tokyo, ministrii Energiei din Cana­da, Franta, Germania, Ita­lia, Marea Britanie, SUA si Rusia au ascultat, duminica, avertismentul omologului lor nipon, ca „daca lasam situatia asa cum este, putem ajunge la o recesiune economica mondiala”.

Insa nimeni nu a venit cu o solutie concreta pentru a determina statele OPEC (care reprezinta 40 la suta din productia mondiala) sa scoata mai mult petrol pe piata. Iar rezervele marilor pro­du­catori din afara OPEC sunt fie intr-o scadere certa (SUA si Mexic), fie intr-una probabila, desi inca neconfirmata oficial (Rusia).


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea