Social

Grecia ameninta ca va bloca invitarea Macedoniei in NATO

Vesti proaste pentru autoritatile de la Skopje. Summitul Aliantei Nord-Atlantice, de la Bucuresti, se pare ca ii va tine pe liderii macedoneni, pana in ultimul moment, cu sufletul la gura.

In ciuda rundelor de negocieri intense si a propunerilor facute de emisarul ONU Matthew Nimitz pentru un nou nume al statului macedonean ( Macedonia Superioara, Noua Macedonie sau Republica Macedonia – Skopje), autoritatile de la Skopje nu s-au inteles cu Grecia. Statul elen blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a acestei tari sub denumirea de „Macedonia”, motivand ca denumirea face parte din patrimoniul istoric national al sau.

Macedonia a fost totusi primita la ONU in 1993 cu denumirea provizorie de „Fosta Republica Iugoslava Macedonia” (FYROM), numai ca, pentru a primi si o invitatie de aderare la NATO, ea trebuie sa se inteleaga cu Grecia. Este foarte improbabila gasirea unei solutii in aceasta disputa inainte de deschiderea summitului, au admis, ieri, autoritatile elene.

Timpul care a mai ramas pana la luarea unei decizii este extrem de limitat’’, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului grec de Externe, Gheorghios Kumutsakos, refuzand totodata sa excluda in totalitate o solutie de ultim moment.

„Noi am exprimat pozitia noastra in mod repetat: Nu exista o solutie - inseamna ca nu va fi nicio invitatie” pentru a se alatura NATO, sustinea luni si seful diplomatiei de la Atena, Dora Bakoyannis . Exista insa sansa ca aceste doua capitale sa ajunga la un compromis chiar pe parcursul summitului, mai ales ca presiunile din partea membrilor Aliantei sunt foarte mari.

„Acest summit nu are dreptul sa fie un esec si nu trebuie sa aduca, in loc de mai multa stabilitate, mai putina stabilitate”, a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea