Social

#gica popescu #securitate #informari #fotbalist #negare

Gica Popescu a turnat la Securitate

Gica Petrescu a colaborat cu fosta Securitate. Potrivit ultimelor date, se pare ca in perioada 1986-1989, fostul capitan al nationalei a dat noua informari despre colegii sai de echipa, sub numele conspirativ "Petrescu". Fostul capitan al Nationalei neaga insa aceste acuzatii.

Potrivit Adevarul, Gica Popescu a fost considerat de securisti un “element cinstit, corect, disciplinat”, care a avut o colaborare “sincera cu organele de Securitate”. El semna informarile cu numele “Petrescu”, nume care a fost regasit in documentele Securitatii si sub numele de “colonelul Petrescu”.

Fostul capitan al Nationalei de Fotbal a Romaniei a inceput discutiile cu Securitatea la finalul anului 1985, el fiind recrutat la inceputul lui 1986, dupa ce locotenentul major Constantin Guta si ofiterul coordonator Victor Veliscu si-au manifestat intentia de a crea o retea informativa in randul sportivilor.

Din documente rezulta ca primul nume lansat a fost cel al lui Gheorghe Popescu, selectat in urma „studiului si verificarii“, despre care se preciza ca a fost deja contactat, dupa ce acesta “furnizase un prim material inca din luna octombrie 1985, dupa o “intalnire sportiva” din strainatate.

Popescu, "da" si "nu"

Popescu a acceptat propunerea de colaborare in februarie 1986 si a dat si o declaratie olografa in acest sens, care cuprindea un scurt instructaj privind modalitatea de colaborare si cea de mentinere a legaturii. In cele cinci note date de “Petrescu” Securitatii, se vorbeste despre starea de spirit a echipei la care juca Popescu, despre antrenorul de atunci al Craiovei, dar si despre prietenul sau si colegul de echipa, Emil Sandoi .

Gica Popescu respinge insa acuzatiile. “Baciul” spune ca nu a dat nici o declaratie catre Securitate, ci doar a semnat o hartie, la fel ca toti colegii sai, inaintea unui meci international. El a precizat ca a fost “incercat” de mai multe ori de catre fosta Securitate, insa de fiecare data cand vedea agentul care il urmarea, traversa strada pentru a nu se intalni cu el.

In plus, Popescu a spus ca va merge la CNSAS in cursul zilei de marti pentru clarificarea situatiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea