Social

#locuri de munca anglia # ghid emigrare #emigrare #marea britanie

Ghid practic pentru romanii care vor sa munceasca in Marea Britanie: 1600 de lire, acte si calificare

Daca te gandesti sa emigrezi in Marea Britanie, ar trebui sa stii cateva lucruri inainte de a te apuca sa-ti faci bagajele, cum ar fi bugetul de care ai nevoie pentru inceput, actele necesare pentru a-ti gasi de munca sau alte detalii. Iata un ghid practic, intocmit de Confederatia Caritas Romania si The Passage:

1. Locurile de munca. In Marea Britanie, profesiile se impart in doua categorii: cele reglementate prin lege, pentru care este necesara recunoasterea diplomelor si a calificarilor obtinute in celelalte state nereglementate, si cele care pot fi exercitate in mod liber, fara o calificare specifica. Cele mai cautate sunt in domenii precum finante, vanzari la nivel de specialisti, dar si muncitori necalificati care sa ocupe posturi precum vanzatori stradali, in piete si magazine, personal pentru relatii cu clientii etc. 

2. Drepturile angajatilor. Angajaţii au dreptul să primească o informare scrisă cu privire la condiţiile în care se vor derula raporturile de muncă şi să fie plătiţi cel puţin la nivelul salariului minim naţional acordat pentru fiecare oră de activitate, potrivit informaţiilor din ghid, citate de Mediafax.

Tariful pe oră este de 6,50 lire pentru persoanele cu vârste de peste 21 de ani, 5,13 lire pentru cei care au între 18 şi 20 de ani, 3,79 lire pentru persoanele de 16-17 ani şi 2,73 lire pentru ucenicii care au sub 19 ani şi se află în primul an de ucenicie.

Toţi lucrătorii, inclusiv cei casnici, lucrătorii în regim part-time, lucrătorii în agricultură, persoanele cu dizabilităţi, trebuie să primească cel puţin tariful minim reglementat. De asemenea, angajaţii nu pot fi forţaţi să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână şi au dreptul la un concediu de cel puţin 28 de zile pe an. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că pentru munca ilegală se aplică amenzi de până la 20.000 de lire atât angajatului, cât şi angajatorului.

3. Locuinta. Cei care vor să migreze în Marea Britanie trebuie să ţină cont de faptul că este dificil să găsească o locuinţă înainte de a avea un loc de muncă sigur. În plus, sudul Marii Britanii este mai scump decât nordul, unde preţurile la chirii sunt cu 20-30% mai mici.Chiria pleaca de la 200 de lire pe luna/camera în oraşele mici sau la periferia Londrei si pana la 1.000 de lire în zone centrale.

4. Conditii de viata. Diferentele de pret la alimente si medicamente sunt semnificative. Orice medicament prescris de medic costa 7,65 de lire, indiferent de costul real al acestuia. Pentru minori sau pentru persoanele de peste 60 de ani, medicamentele sunt în totalitate subvenţionate de către stat.

5. Acte necesare: aşaportul sau documentul de identitate valabil UE/SEE, un card european de sănătate emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România, certificate, diplome, atestări şi referinţe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original şi traduceri legalizate), orice alte permise şi licenţe (spre exemplu permisul de conducere), CV-uri şi scrisori de intenţie, redactate în limba engleză.

Costul primelor luni in Marea Britanie

Romanilor li se mai recomanda in ghidul citat sa planifice un buget pentru toate cheltuielile legate de primele trei luni, în care ar trebui să intre: biletul de avion (200 de lire), cazarea (preţul mediu al unei garsoniere fiind de 800 de lire), hrana (200 de lire/persoană/lună), utilităţi (200 de lire), transport local (200 de lire). În aceste condiţii, se recomandă ca orice persoană care pleacă să aibă cel puţin 1.600 de lire.

Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie informa, în luna august a anului trecut, că 153.000 de români şi bulgari erau angajaţi legal în Regat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea