Social

#morar #geoana #dna

Geoana vrea ca noul sef DNA sa fie numit dupa ce Senatul adopta o noua lege in sesiune extraordinara

Presedintele PSD a precizat, astazi, la o intalnire cu studentii, ca este posibila si varianta avansata de Victor Ponta, aceea a depunerii unei motiuni simple in cazul in care nu se ajunge la adoptarea legii.
 
Presedintele PSD, Mircea Geoana, vrea amanarea numirii unui nou sef al DNA pana la sfarsitul lunii august, cand Senatul ar putea adopta legea potrivit careia inlocuitorul lui Daniel Morar sa fie propus de CSM, si nu de Ministerul Justitiei, ca pana acum, pentru a se "depolitiza actul de justitie", informeaza Realitatea TV, citand agentia NewsIn.

El spune ca Senatul s-ar putea reuni intr-o sesiune parlamentara extraordinara in ultima saptamana a lunii august pentru a adopta proiectul care prevede numirea sefilor de parchete la propunerea CSM si nu a Ministerului Justitiei.

In conditiile in care mandatul lui Morar expira, iar numirea succesorului ar trebui facuta la 15 august, Geoana considera ca o decizie privind seful DNA ar trebui amanata cu cateva zile pana ce Senatul adopta legea. 

"Daca ( Senatul, nr) aproba aceasta lege, noul procuror de la DNA si alti procurori sa fie desemnati de CSM. Nu este Morar in sine problema, ci Morar ca personificare a politizarii justitiei", a declarat liderul PSD.

"Raportul de tara, indiferent cum il comentam, din unghiul Guvernului, opozitiei, presedintiei sau al CSM sau al Bruxelles-ului singurul element pe care nu putem sa-l negam este acuzatia de politizare a justitiei. Vina probabil este impartita intre institutiile mari ale statului", a spus Geoana.

De altfel, Geoana a aratat ca PSD a avut curajul, pe vremea cand Cristian Diaconescu era ministru al Justitiei, sa spuna ca magistratii trebuie numiti de CSM.

In ceea ce priveste declaratiile lui Victor Ponta legate de motiunea simpla pe care PSD ar putea-o depune impotriva ministrului Justitiei in cazul in care acesta il va renumi ca procuror-sef al DNA pe Morar, Geoana a spus ca este un instrument politic ce poate fi, intr-adevar, evocat, in cazul in care nu se ajunge la pozitia PSD in aceasta chestiune.

Geoana considera ca la finalul lunii august se va discuta si problema avizelor pentru fostii ministri parlamentari, acest subiect nemaiputand fi evitat.

PC a solicitat dezbaterea si adoptarea cu celeritate, de catre Senat, a propunerii legislative apartinand conservatorilor privind modificarea legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat inlocuitorul sefului DNA, Daniel Morar, adjunctii sai si sefii de sectii sa fie numiti la propunerea CSM.

Mandatul lui Daniel Morar de procuror-sef al DNA expira luna viitoare, iar posibilitatea ca acesta sa primeasca un nou mandat in fruntea DNA a starnit reactii vehemente din partea partidelor politice. Liberalul Crin Antonescu sustine ca prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA ar fi o lovitura de imagine data siesi de Guvernul Tariceanu, iar deputatul PSD Victor Ponta sustine ca PSD ar putea depune o motiune, simpla sau de cenzura, daca actualul sef al DNA ramane pe functie.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea