Social

Geoana, contracandidatul lui Iliescu

E aproape sigur ca Mircea Geoana va candida la presedintia PSD. Cu doar o zi inainte de congres, Iliescu a avut surpriza de a avea un contracandidat pentru functia de sef al partidului.
Mai multi lideri ai PSD dadeau drept certa intrarea lui Geoana in competitia cu Iliescu. Fostul ministru de Externe a precizat ca abia astazi va comunica decizia pe care o va lua. Ma gindesc foarte serios sa candidez la o functie de conducere in PSD. Decizia finala cu privire la locul precis - la virful maxim sau in conducerea colectiva a partidului - va fi luata dupa o discutie cu mai multi colegi de-ai mei, a spus ieri Geoana. Proiectul candidaturii lui Geoana este conceput de mai mult timp de liderii organizatiilor din Transilvania. Ei s-au hotarit pentru aceasta solutie in momentul in care Nastase a refuzat sa lupte contra lui Iliescu. De atunci, liderii grupului de la Cluj au dus munca de lamurire cu Geoana, pentru a-l convinge sa candideze.
Incaierare Iliescu-Rus-Geoana, arbitrata de Nastase

Ceea ce a precipitat insa hotarirea sa de a ataca aceasta pozitie a fost discutia dura dintre Iliescu si Rus, petrecuta luni in sedinta Delegatiei Permanente. Iliescu i-a reprosat lui Rus atacurile lansate duminica in cadrul conferintei organizatiei PSD Cluj. In schimbul de replici dure dintre Iliescu si Rus, a intervenit si Geoana in favoarea liderului clujean. Acest lucru l-a enervat la culme pe Iliescu, drept pentru care l-a luat la rost si pe Geoana, discutia in contradictoriu degenerind intr-o cearta pe care Nastase a incercat in zadar sa o tempereze. Geoana este sprijinit de organizatiile din Transilvania si de citeva din Oltenia si Moldova.
Ultima zi de negocieri

In avanpremiera la congres, liderii centrali si locali ai PSD se vor intilni azi pentru o ultima sedinta a Biroului Executiv Central. Acolo vor discuta despre citeva noi propuneri privind structurile de conducere ale partidului. Una dintre ele vine de la Doru Ioan Taracila , presedintele PSD Calarasi. Ea se refera la interzicerea cumulului de functii. Cu alte cuvinte, sa nu fie posibil ca cineva sa ocupe in acelasi timp atit o functie la nivel central, cit si una la nivel local. Propunerea are foarte putine sanse sa fie aprobata, deoarece mai multi presedinti de organizatii judetene s-au inscris in cursa pentru o pozitie de vicepresedinte.

O alta propunere discutata azi se refera la sporirea numarului de vicepresedinti de la 7 la 9, avind sanse sa fie admisa dat fiind numarul mare de candidati pentru aceasta pozitie.

Dincolo de discutiile despre statut, azi este ultima zi de negocieri intre liderii PSD. Fiecare dintre ei incearca sa ii convinga pe ceilalti sa se sprijine reciproc pentru ocuparea unor functii sau sa incerce sa-i determine pe unii sa-si anunte sau sa isi retraga candidatura.

Surse din conducerea PSD sustin ca o asemenea discutie a avut loc intre Iliescu si citiva dintre liderii controversati ai partidului, sugerindu-li-se sa nu se inscrie in cursa. Unul dintre acestia a fost Dan Ioan Popescu.
Doi pe loc pentru vicepresedinti

Pina ieri isi depusesera dosarul pentru vicepresedinti 14 candidati: Ioan Rus (Cluj), Ioan Stan (Dimbovita), Constantin Nita (Brasov), Constantin Contac (Botosani), Ilie Sirbu (Timis), Gheorghe Nechita (Iasi), Marian Sirbu si Cristian Diaconescu, Mihai Tanasescu si Titus Corlatean, agreati de coalitia formata in jurul grupului de la Cluj. De cealalta parte si-au depus candidatura Ioan Mircea Pascu , Corina Cretu, Valer Dorneanu, Serban Nicolae. Se mai gindeau sa isi depuna dosarul Dan Nica (Galati), Aura Vasile (Bucuresti), Dan Mircea Popescu si Ioan Talpes (Caras Severin).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea