Social

"Gentlemen's agreement" intre Geoana si Vadim

PSD si PRM nu vor semna un protocol de colaborare politica. Cele doua partide insa vor bate palma pentru o colaborare in Parlament.

Intre cele doua partide vor incepe negocieri la nivelul grupurilor parlamentare pentru clarificarea modalitatii in care colaborarea va avea loc. Anuntul a fost facut ieri, la finalul sedintei conducerii PSD. Mircea Geoana, presedintele PSD, a spus ca de negocierile cu PRM se va ocupa Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD.

Este vorba despre o relatie fireasca de colaborare intre doua partide din opozitie, pe un moment foarte important, motiunea de cenzura. Se lucreaza la un mecanism de colaborare in cadrul opozitiei, cu scop principal redactarea motiunii de cenzura. Nu e vorba despre o relatie intre partide sau despre o relatie politica, a explicat Geoana.

Tot el a spus ca PSD si PRM vor avea o schita a unui mecanism de colaborare incepind inca de saptamina aceasta. Nu se stie inca daca va exista un protocol semnat intre cele doua partide pentru aceasta colaborare parlamentara. Vicepresedintele PSD Ioan Rus nu a exclus posibilitatea semnarii unui document.

Daca va fi un document semnat sau daca va fi un gentlemens agreement (intelegere verbala - n.r.), care nu necesita un document, asta o sa vedem in continuare, a spus Rus. Alin Teodorescu, seful Departamentului Coordonare Politica al PSD, afirma insa ca acordul de colaborare parlamentara nu va fi decit unul verbal, un gentlemans agreement.

Vor scrie motiunea impreuna

Textul motiunii de cenzura va fi scris la mai multe miini. Pesediste si peremiste. Din partea PSD au fost insarcinati Mihai Tanasescu , Vasile Dincu, Vasile Puscas si Alin Teodorescu. Din partea PRM nu s-a decis inca cine va lucra la redactare, insa, dupa cum ne-a declarat Lucian Bolcas , liderul deputatilor PRM, cind vom defini un obiect al motiunii, respectiv un moment al introducerii ei, vom dori sa participam si noi la redactarea textului.

Mircea Geoana vorbea ieri despre redactarea de urgenta a textului motiunii de cenzura, care ar trebui sa fie depusa imediat dupa 15 iunie. Interesant este ca PSD a decis ieri sa inceapa si redactarea programului de guvernare al partidului. Cu acest proiect au fost insarcinate aceleasi persoane care vor redacta din partea PSD motiunea de cenzura.

Pro si contra PRM

Liderii PSD pareau ieri sa exprime o pozitie unitara in ceea ce priveste colaborarea parlamentara cu PRM. Inclusiv Ioan Rus vorbea la finalul sedintei despre faptul ca eventuala colaborare parlamentara PSD-PRM este fireasca si normala.

Pozitii diferite au exprimat insa atunci cind au fost intrebati despre un protocol scris despre o alianta PSD-PRM. Liderii mai tineri ai PSD, precum Victor Ponta, s-au exprimat categoric impotriva, iar cei mai in virsta, precum Viorel Hrebenciuc, Nicolae Vacaroriu sau Doru Ioan Taracila , au lasat deschisa aceasta eventualitate.

PRM e un partid votat de oameni, de romani, declara ieri vicele pesedist, Doru Ioan Taracila. Vasile Dincu, unul dintre cei mai vehementi critici ai intelegerii cu PRM, a calificat-o drept o greseala si o capcana intinsa PSD.

Circoteca revolutionara

Citeva sute de revolutionari au huiduit si au scandat ieri in fata sediului PSD, cerind demisia lui Ion Iliescu din PSD si a lui Emilian Cutean de la sefia Comisiei parlamentare pentru revolutionari. Protestatarii au blocat intrarea in curtea sediului PSD, astfel ca, la finalul sedintei de partid, liderii pesedisti au fost nevoiti sa iasa prin spate.

Viorel Hrebenciuc a tinut sa dea dovada de curaj si a mers chiar in mijlocul revolutionarilor, cerind formarea unei delegatii care sa intre la discutii cu Mircea Geoana si conducerea PSD. Concluziile acestei intrevederi au fost comunicate de Mircea Geoana, care s-a deplasat si el in mijlocul protestatarilor.

Liderul PSD a negat ca s-ar fi discutat despre retragerea sprijinului politic pentru Ion Iliescu, insa unul dintre liderii revolutionarilor a spus ca s-a vorbit si despre acest lucru. Geoana le-a spus revolutionarilor ca cererile lor vor fi discutate in cadrul Comisiei de arbitraj si integritate. Liderul Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior, a spus ca Ion Iliescu este un dictator care i-a tinut pe romani in bezna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea