Social

Generatia viciata

Tinerii nu se mai tem de efectele unor droguri cum ar fi cafeaua, tutunul sau alcoolul, in conditiile in care unii parinti ii initiaza acasa de mici, ca sa taie raul de la radacina.

Virsta de la care tinerii sint ispititi de droguri a scazut, la fel si teama ca o sa li se intimple ceva rau daca devin consumatori. 3% dintre copiii cu virste intre 11 si 14 ani fumeaza frecvent, 4% beau alcool si peste 1% se drogheaza, primul contact cu drogurile avindu-l chiar in sinul familiei, arata un studiu realizat la cererea organizatiei Salvati Copiii . Cercetarea, realizata pe 1.500 de tineri cu virste intre 11- 22 de ani , la nivel national, de un grup de specialisti de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti, mai arata ca 27% dintre respondenti consuma regulat cafea, aproape 20% tutun, iar 10% alcool.

Cit despre drogurile ilicite, cum ar fi cocaina, heroina, marijuana, peste 10% dintre tinerii intre 19 si 22 de ani au incercat macar o data, majoritatea provenind din localitati mai dezvoltate, cu peste 10.000 de locuitori.

Primul pahar si prima tigara, acasa

Studiul mai releva ca alcoolul si cafeaua sint drogurile cele mai acceptate de tineri, care nu mai sint privite astfel ca posibile pericole si devin practici de socializare. Mai mult, spune sociologul Marian Preda, prodecanul Facultatii de Sociologie, consumul de cafea, alcool si tutun sint tolerate si chiar initiate in familie. Sociologul explica aceasta practica prin intentia parintilor de a controla comportamentul copiilor si sa-i dezvete de la virste fragede, pentru a nu fi tentati mai tirziu. Preda considera ca experimentul poate avea efectul scontat daca este facut la virsta potrivita, atunci cind copilul respinge ideea de drog si nu o vede ca pe o tentatie. Altfel, aceasta practica poate deveni periculoasa, adauga sociologul Marian Preda.

Alcoolul devine mai bun cu virsta

In ceea ce priveste alcoolul, el este preferatul minorilor, la polul opus aflindu-se cafeaua, arata studiul Salvati Copiii . Jumatate dintre subiectii cu virste intre 11 si 14 ani au declarat ca au baut macar o data alcool si ponderea consumatorilor ocazionali de alcool creste foarte mult o data cu inaintarea in virsta. Cei cu virste intre 18 si 22 de ani care beau alcool ajung pina la 77% din totalul respondentilor.

Consumul frecvent de alcool este recunoscut de 4% dintre tinerii cu virste intre 11 si 14 ani, de 12,7% de cei intre 15 si 18 ani, in timp ce 18% dintre tinerii majori au spus ca beau alcool de mai multe ori pe saptamina sau chiar zilnic. Bautura preferata de tineri este berea, 64%, urmata de vin, cu 21% dintre raspunsuri, sampania, 5%, si traditionala tuica, cu doar 2% consumatori, potrivit studiului citat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea