Social

Galerie inaugurata cu Wanda Sachelarie

In complexul Hanul cu tei s-a deschis o noua galerie de arta moderna si contemporana. „Contrapunct“ a fost inaugurata marti cu un vernisaj marca wanda Sachelarie- Vladimirescu .

O mostra de feminitate expresionista marca Wanda Sachelarie-VladimirescuFlorin si Cristian Colonas au inchis, cu citiva ani in urma, Galeria Contrapunct, una dintre putinele galerii de arta abstracta din Bucurestiul acelei perioade. Gindita ca un „circuit inchis“, galeria nu avea foarte multi vizitatori, insa invitatii erau selectati dintre pasionatii de arta moderna, explica pentru Cotidianul Cristian Colonas, managerul galeriei.

Tatal si fiul Colonas au redeschis galeria cu acelasi nume, de data aceasta in complexul Hanul cu tei si cu alta politica. Astfel, in cadrul galeriei, care va fi una deschisa publicului larg, vor fi expuse lucrari semnate de artisti moderni si contemporani.

Expozitiile, despre care Florin Colonas estimeaza ca vor fi in jur de 6-7 pe an, vor fi consacrate unui singur artist sau vor fi tematice, detaliaza managerul galeriei. Pe de alta parte, ea va sustine, independent sau in parteneriat, si evenimente artistice care se vor desfasura in afara spatiu-lui conventional de expunere.

Wanda Sachelarie-Vladimirescu este primul artist vernisat in cadrul Galeriei Contrapunct. Florin si Cristian Colonas au selectat pentru expozitia intitulata simplu „Wanda“ tablouri pictate de artista moderna de-a lungul unei jumatati de veac (1946-2008). Cele mai multe tablouri expuse temporar la Galeria Contrapunct au fost aduse special pentru eveniment de diferiti colectionari romani pasionati de stilul Wandei Sachelarie.

De asemenea, citeva tablouri fac parte din colectia personala a artistei insesi, unele fiind inedite. Ultima ei expozitie din Romania, curatoriata de Florin Colonas, a avut loc in 2006 si a fost gazduita de Sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti.

Eleva a lui Fritz Stork, Jean Al. Steriadi, Simion Iuca, Francisc Reiner, G.M. Cantacuzino, absolventa a Academiei Grand Chaumiere de la Paris, artista a avut prima expozitie personala in 1947 la Sala Dalles din Bucuresti. De-a lungul timpului, a primit numeroase premii si distinctii nationale si internationale: Premiul I pentru pictura al Uniunii Artistilor Plastici, Premiul Fundatiei Simu pentru pictura, Premiul Municipiului Bucuresti pentru pictura, Premiul UNESCO, Premiul Ion Andreescu al Academiei Romane, Meritul Cultural in grad de Comandor.

Tablourile artistei, de dimensiuni variabile, au ca element plastic predominant silueta feminina , stilizata in diferite maniere, de obicei cu forme colturoase si in nuante reci. Nu ocoleste nici portretele, in principal tot feminine, insa cele mai multe tablouri, in ulei pe pinza, sint imagini dinamice, figurative.

De-a lungul timpului, cei care au comentat lucrarile artistei au vorbit despre „expresionismul“ sau si, intr-adevar, tonurile, afectele puternice emanate de personaje confirma aceasta catalogare. Mai putin gustat de publicul obisnuit al galeriilor contemporane, stilul Wandei Sachelarie-Vladimirescu este cel al unui clasic, apreciat in special de colectionarii mai conservatori. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea