Social

Galceava presedintilor

"Presedintele Constantinescu este un om care nu a lasat nici o dara in mandatul sau pentru Romania, asa ca nu sunt dispus sa iau in seama si oameni care au pierdut vremea cat au condus Romania", a fost raspunsul presedintelui Traian Basescu la acuzatiile lui Emil Constantinescu .

In schimb, Emil Constantinescu se descrie ca un presedinte atipic pentru Romania. Presedintele Ion Iliescu, spune el, a creat structurile oligarhice, le-a condus si le conduce si acum. Toti politicienii, inclusiv Traian Basescu, sunt oamenii lui Iliescu, crede Constantinescu. Actualul presedinte, mai afirma el, "face parte din structuri si este produsul structurilor", pentru ca a facut parte din structurile serviciilor secrete de cand era elev la scoala de ofiteri pana la Antwerp. In schimb, se autodescrie ca fiind un presedinte "care nu a avut nici o legatura, nici cu securitatea, nici cu nomenclatura comunista de nici un fel, nici cu activistii comunisti, nici cu grupurile de afaceri", desi a fost secretar de partid sub regimul comunist. De eticheta "oameni ai structurilor" nu au scapat nici Theodor Stolojan, care "a dirijat ani de zile fondurile Securitatii", Adrian Nastase, "pregatit de servicii pentru cariera politica", fostul premier Radu Vasile , considerat securist etc.







Atacurile dure, lansate in ultimele cateva saptamani de fostul presedinte Emil Constantinescu la adresa intregii clase politice, cu precadere la adresa actualului sef al statului, Traian Basescu, au un laitmotiv: structurile oligarhice care ar conduce Romania. Este vorba de aceleasi structuri, probabil, pe care fostul presedinte al Romaniei, din perioada 1996-2000, le-a acuzat ca ar fi in spatele catastrofalei sale caderi in materie de popularitate, care a ajutat si la disparitia de pe scena politica a partidului care l-a sprijinit, PNTCD.


In mai multe interviuri, emisiuni televizate sau radiofonice, ex-presedintele Constantinescu a vorbit despre aceste "structuri oligarhice", care ar controla Romania atat din punct de vedere politic, cat si economic, de o maniera fara precedent. El a spus ca structurile oligarhice au aparut in perioada 1990-1996, sub conducerea presedintelui de atunci, Ion Iliescu, "care le-a format, le-a organizat si le-a condus".

Pe " lista neagra " a lui Constantinescu figureaza nume grele: Traian Basescu, Theodor Stolojan, Radu Vasile, acuzati ca ar fi fost agenti ai serviciilor secrete inainte de 1989, sau Adrian Nastase, pe care aceleasi servicii l-ar fi pregatit pentru a intra in politica.


Lectie de istorie a la Milica


Fosta securitate a pus la cale din timp preluarea economiei din Romania, pe care o controleaza in prezent, considera Emil Constantinescu. "Prin structuri lumea intelege serviciile secrete. Structurile, serviciile secrete fac parte in sistemul oligarhic romanesc atat din administratie, cat si din economie, cat si ceea ce este specificul structurilor oligarhice romanesti din presa", a afirmat Constantinescu intr-un interviu televizat.

Fostul presedinte are usoare amnezii. Desi el a fost cel care a afirmat ca a fost invins de structuri, in ultimele interventii se prezinta ca pe un fel de erou mitic, care aproape a infrant balaurul. "In 1996, (n.red. structuri oligarhice, securiste) au pierdut pozitiile in administratia centrala si le-au mentinut in cea locala. Si-au largit puterea economica, pentru ca au fost cei care aveau deja bani si au profitat de procesul de privatizare, democratizare, legi pentru a-si consolida puterea economica atunci cand eu eram presedinte. Este o realitate. Respectand legile nu puteam sa combat acest lucru, dar au intrat in presa. Deci, in acel moment, simtind puterea informatiei si fiindca serviciile secrete erau epurate si pierdeau aceasta parte importanta din administratie, s-au concentrat pe presa. Toata grupurile mari de presa au fost formate ca reprezentante ale structurilor oligarhice securisto-comuniste", a explicat fostul sef al statului situatia din perioada cand conducea Romania.


Basescu, omul structurilor si al lui Iliescu


Emil Constantinescu i-a criticat recent pe toti locatarii din timpuri diferite ai Cotrocenilor. Practic, in afara de el insusi si cateva mici exceptii, printre care se numara si Calin Popescu Tariceanu, politicienii si marii oameni de afaceri din Romania sunt catalogati drept securisti sau oameni ai structurilor oligarhice de catre fostul presedinte Constantinescu.

"Presedintele Constantinescu este un om care nu a lasat nici o dara in mandatul sau pentru Romania, asa ca nu sunt dispus sa iau in seama si oameni care au pierdut vremea cat au condus Romania", a fost raspunsul presedintelui Traian Basescu la acuzatiile lui Emil Constantinescu. El a apreciat ca ex-presedintele Constantinescu nu are demnitatea unui presedinte. "Cum era sa aiba demnitatea unui presedinte atat timp cat nu a existat ca presedinte pentru tara asta", a declarat Basescu.

Vizibil deranjat de aprecierile sefului statului, Emil Constantinescu a declarat pentru Mediafax: "Nu pot intra in polemica, in astfel de situatii. Insulta este ultima arma a celui care se afla in dificultate si nu are argumente. Cand se pune o intrebare, trebuie sa se dea un raspuns, nu o insulta".

Constantinescu va trebui insa sa raspunda chiar el unor intrebari. Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a solicitat fostului presedinte sa prezinte documentele pe care s-a bazat in momentulcand si-a lansat acuzatiile. Constantinescu a spus ca va participa, in data de 6 decembrie, la o sedinta a Colegiului CNSAS, pentru a le arata membrilor colegiului "ce, unde si cum trebuie sa caute in arhivele proprii sau in alte arhive ale fostei securitati".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea