Social

Gabriel Banat va concerta la Timisoara, dupa 60 de ani, cu un Stradivarius

O vioara Stradivarius a fost adusa joi,, la Timisoara de celebrul violonist Gabriel Banat, care a si primit joi seara titlul de cetatean de onoare al Societatii Filarmonice, transmite corespondentul NewsIn.

Celebrul violonist Gabriel Banat, nascut la Timisoara, copil-minune al anilor 30-40, care a cantat cu George Enescu si Bela Bartok, concertmaistru al Filarmonicii din New York, s-a intors la Timisoara dupa 60 de ani de viata in strainatate. Joi, el a primit la Timisoara titlul de cetatean de onoare al Societatii Filarmonice.

"Ma simt ca acasa, dar parca nu mai sunt eu. O sa imi amintesc bucuria de a reveni aici si bucuria pe care mi-au facut-o timisorenii care m-au primit", a declarat joi Gabriel Banat (n.r, nascut Gabriel Hirsch), in varsta de 81 de ani.  Joi seara, violonistul s-a aflat la Sinagoga din Cetate, unde a asistat la un concert.

Violonistul a adus cu el un Stradivarius. „Nu pot sa va spun cat costa, dar e vorba de milioane de dolari. Vioara este asigurata. Prima data am cantat cu o vioara Stradivarius in tinerete, era din 1682, si am cantat pe ea 25 de ani. Avea un ton de argint.

A fost vocea mea in toti acei ani. Apoi am primit pentru un concert alta vioara Stradivarius, din 1713 si o folosesc tot de 25 de ani. Are un ton mai bogat, mai rotund, mai profund, un ton de aur. Voi concerta maine, pe scena Filarmonicii”, a mai spus Banat. El a sosit la Timisoara alaturi de sotia sa, Diana si si-a exprimat dorinta de a-si recapata cetatenia romana.

Gabriel Banat este unul dintre cei mai importanti muzicieni banateni al secolului XX. El s-a nascut la 23 septembrie 1926 la Timisoara, unde tatal sau, Dr. Alexandru Hirsch, a fost medic. La varsta de sase ani a inceput studiul viorii, pentru ca la 13 ani sa devina solistul orchestrei simfonice din Budapesta.

In decembrie 1944 a cantat pentru prim data in fata maestrului George Enescu, iar in 8 iunie 1946, Gabriel Banat a dat un concert de adio pentru timisoreni. El spune nu a vazut in Romania postbelica o sansa de a se califica ca violonist cum ar fi vrut.

Vineri, muzicianul va primi si titlul de cetatean de onoare al Timisoarei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea