Social

#seceta #inundatii #meteo #romania #canicula #furtuna

Furtunile violente ameninta Romania

In Romania, majoritatea populatiei este expusa unui risc "foarte ridicat" in fata intemperiilor extreme. Caniculele, furtunile si inundatiile s-ar putea succeda rapid in fiecare vara de acum inainte.

Tara noastra nu are nici o zona cu adevarat ferita de vijelii , dar cele mai expuse zone sunt cele de campie. Riscul cel mai mare de furtuni este inregistrat in Moldova, in Podisul Central si zona de campie si in judetele Teleorman, Bihor, Timis, Arad.

"Dupa o zi foarte  calduroasa ne putem astepta la vijelii cu smulgeri de acoperisuri sau caderi de copaci, asa cum s-a intamplat ultima data in Bucuresti, de pilda. Probabil ca furtuni de intensitatea aceea nu vor mai fi in aceasta vara, insa vijelii vor continua sa se produca, iar ele vor alterna cu perioadele de canicula. Acestea se mai pot combina si cu ploi torentiale scurte (30-50 litri pe metru patrat), urmate de inundatii rapide, mai ales in zonele montane si submontane", a explicat Teodora Cumpanasu, meteorolog ANMH, pentru Gandul.

Furtunile care ne asteapta pot fi similare tornadelor americane, la scara mult mai mica, crede meteorologul. Sudul si sud-estul tarii sunt zonele cele mai expuse extremelor meteo.

Romania ar putea avea nevoie de pana la 20 de ani pana sa poata face fata extremelor meteo. Modernizarea infrasctructurii ar dura doua decenii pentru a putea face fata schimbarilor bruste de temperatura, furtunilor, inundatiilor si secetei, conform rezultatelor Platformei Globale pentru Reducerea Dezastrelor, organizata la Geneva.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea