Social

Functionarii lui Vanghelie au lucrat anul trecut 12 ani de ore suplimentare

Inspectorii Curtii de Conturi au calculat ca, in 2007, angajatii Primariei Sectorului 5 au fost platiti pentru 101.137 de ore suplimentare. Vanghelie spune ca sporurile sunt cat se poate de legale si ca „daca nu le dai nimic, la ora 2 sparg usa”.

Functionarii publici din Primaria Sectorului 5 al Capitalei pot fi considerati printre cei mai rasfatati slujbasi la stat din Romania. Meritul ii apartine lui Marian Vanghelie, care, in 2007, a semnat si a aprobat tot felul de sporuri si compensatii banesti.

Astfel, potrivit unui raport al Curtii de Conturi, anul trecut, functionarii primariei au lucrat, in total, 101.137 de ore suplimentare, echivalentul a 12 ani de viata. Pentru munca peste program, municipalitatea a platit 1.011.032 lei.

In timp ce Curtea de Conturi spune ca „la nivelul Primariei Sectorului 5 nu este elaborata o metodologie privind conditiile de prestare a orelor suplimentare”, primarul Vanghelie se apara spunand ca „e ceea ce permite legislatia ” si „deciziile daca nu sunt luate, degeaba esti conducator”.

Capacitatea de a lua „decizii” a domnuluiVanghelie nu a fost apreciata insa si de Curtea de Conturi, care a dus dosarul la Tribunalul Bucuresti. Nici Vanghelie nu se lasa si a dat deja institutia in judecata, spunand ca „legea poate fi interpretata in doua feluri”.

De departe, „gaura neagra“ in care Primaria Sectorului 5 a pompat bani cu nemiluita este reprezentata de orele suplimentare prestate de functionari.   Astfel, arata inspectorii, „cheltuieli de personal” este capitolul la care Primaria Sectorului 5 al Capitalei exceleaza la aruncatul cu banii publici.

Inspectorii Curtii de Conturi au observat ca „toti salariatii” primariei lui Vanghelie au facut o pasiune pentru orele suplimentare. Po­­tri­­vit raportului, inspectorii au constatat ca, anul trecut, s-au prestat in total 101.137 de ore suplimentare, echivalentul a 12 ani de viata! In schimbul acestor ore, Primaria Sectorului 5 a platit 1.011.032 lei!

Asta in con­ditiile in care „ la nivelul pri­mariei Sectorului 5 nu este elaborata o metodologie privind conditiile in care se pot presta ore suplimentare, in referate nu se mentioneaza pentru ce este necesara efectuarea acestora, iar din referatele intocmite ulterior nu rezulta activitatea desfasurata de angajatii primariei.(...) Referatele sunt identice in fiecare luna, motivatia constand in volumul mare de lucru si numarul mic de salariati”, arata Curtea de Conturi.

In plus, inspectorii au remarcat ca „cele mai multe ore suplimentare s-au efectuat in zilele de sambata si duminica, zile in care toate orele se platesc 100%. (...) Raspunderea pentru plata nelegala a orelor suplimentare revine... si lui Daniel Marian Vanghelie care a aprobat toate foile colective de prezenta”, concluzioneaza inspectorii Curtii.

„Teoretic, pe hartie, se poate cand vrei sa consemnezi sa zici «Da, domne! S-a dat un numar de ore», da’, va rog, sa verificati si in alte rapoarte, se intampla in toata tara”, se apara Vanghelie. Edilul mai spune ca are un deficit de 300 de persoane, iar cei 6.000 de angajati ai primariei trebuiau platiti pentru ca le fac si acestora munca.

Sporuri ca la Presedintie

Mai mult, inspectorii de conturi au constatat ca un numar de 16 juristi de la Primaria Sectorului 5 au beneficiat de doua clauze: una de mobilitate si una de confidentialitate. Potrivit Curtii de Conturi, primarul Vanghelie a aprobat un referat in baza caruia juristii primariei au primit, pentru aceste doua categorii de sporuri, „plati nelegale” de 100.697 RON. Asta in condiitiile in care, arata Curtea de Conturi, de astfel de sporuri beneficiaza, printre altii, personalul din cadrul Administratiei Prezidentiale!

„ ... sporul de confidentialitate prevazut de reglementarile in vigoare se acorda numai personalului din cadrul Administratiei Prezidentiale, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul de Comert Exterior, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala”, arata inspectorii Curtii.

Potrivit acestora, nelegalitatea acordarii sporului de mobilitate si a celui de confidentialitate a fost constatata de altfel si de Ministerele Muncii si Internelor pentru ca „salariatii bugetari nu pot negocia drepturi banesti suplimentare”. Raportul arata ca raspunderea pentru plata nelegala a sporurilor revine si primarului Daniel Marian Vanghelie.

Edilul de la 5 spune ca „legea permite, legea poate fi interpretata in doua feluri. Aicea este o interpretare a Curtii de Conturi. Se da din ’90 aceste sporuri, deci eu cand am venit ca primar aceste sporuri se dadeau. Daca nu le dai aceste sporuri, la 2 sparg usa si pleaca acasa.”

Functionarii, plecati la mare pentru reeducare

Cei de la Curtea de Conturi mai retin si o intamplare hazlie, legata tot de modul de plata a unor sume de bani. Este vorba despre o plata „nelegala” de 3.771 RON, ocazionata de participarea a trei functionari la un curs de contabilitate la Costinesti. „La prezentarea decontului nu au fost prezentate de catre persoanele respective participante certificatele de absolvire care sa faca dovada participarii si absolvirii cursului”, au constatat, cu surprindere, inspectorii.

Tot cei de la Curtea de Conturi au gasit si raspunsul la aceasta anomalie. Se pare ca femeile trimise de primarie la perfectionare au dat cursurile de contabilitate pe o baie in mare!

„Trei persoane din cadrul Primariei Sector 5, dupa pauza de cafea, nu au mai revenit in sala de curs, desi cunosteau faptul ca prezenta este obligatorie.(...) pentru cele trei nu s-au eliberat certificate de absolvire”, arata raportul Curtii de Conturi. La acest capitol, domnul Vanghelie chiar s-a enervat: „I-am trimis... Faptul ca s-au dus sa se spele in apa, va dati seama... Le-am imputat suma si n-or sa mai plece niciodata”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea