Social

Fumatori, nu dormiti cu bebelusii in pat!

Respiratia parintilor si fumul de tigara pot provoca moartea bebelusului
Dormitul in acelasi pat cu bebelusul mai mic de 1 an sau sub aceeasi patura il expune pe micut la un risc marit de aparitie a sindromului mortii infantile subite (SMIS), arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Glasgow, Scotia. Medicii nu pot sti cand si daca acest sindrom se va manifesta, insa cert este ca factorii de risc includ impartirea patului cu un parinte fumator.
SMIS este, conform Academiei Americane de Pediatrie, principala cauza de mortalitate in randul copiilor mai mici de 1 an, iar 91% din cazuri au fost inregistrate la copii cu varste intre una si 6 luni. Cauza care declanseaza moartea infantila subita nu este cunoscuta inca, dar specialistii avertizeaza ca cei mai importanti factori de risc ai SMIS pentru bebelusi sunt dormitul pe burta, pe perna sau pat foarte moale si inhalarea de aer cu fum de tigara.

Patul separat, in camera cu mama

Cel mai sigur loc de somn pentru bebelus, in primele sase luni de viata, este intr-un patut separat, plasat in camera unde doarme mama, spune medicul David Tappin, cercetator la universitatea scotiana. Studiul pe care l-a condus, desfasurat pe o perioada de patru ani, a fost publicat in The Journal of Pediatrics si a aratat, printre altele, ca 87a din bebelusii care au murit de SMIS dormeau in acel moment in acelasi pat sau sub aceeasi patura cu unul dintre parinti. Riscul ca micutul sa moara subit in somn este mult mai mare atunci cand obisnuieste sa doarma intre cei doi parinti.

Studii si controverse

Cercetatorii scotieni spun ca printre sustinatorii alaptarii la san exista voci care promoveaza ideea ca bebelusul sa doarma cu mama pentru ca acest fapt ii stimuleaza pe cei mici sa se hraneasca cu lapte matern . Acesti medici considera ca riscul de SMIS apare doar la sugarii a caror mama este fumatoare. Dar studiul de la Glasgow a aratat insa ca riscul este la fel de mare printre bebelusii hraniti la san indiferent daca mama fumeaza sau nu. Doctorul Bradley Thatch, de la Universitatea de Pediatrie din Washington, SUA, este de parere ca va continua controversa pe tema impartirii patului cu bebelusul, insa considera ca studiul scotienilor este important pentru dovezile stiintifice pe care le-a adus pe aceasta tema.

SFATURI

Recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie
> Puneti bebelusul sanatos sa doarma pe spate
> Evitati caldura - nu acoperiti capul copilului cu patura si nu il imbracati prea gros; pastrati temperatura camerei la 21-23 de grade Celsius
> Daca aveti doi copii, nu-i culcati in acelasi patut

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea