Social

#trafic #ovule #ovocite

Frati de mame diferite, din trafic de ovule

Copii care s-ar fi putut naste din ovocitele prelevate la clinica bucuresteana Sabyc , sunt frati , din punct de vedere genetic. Potrivit motivarii deciziei de arestare data de Tribunalul Bucuresti, ovulele prelevate de la o singura donatoare ajungeau la mai multe femei, lucru care inseamna ca, din punct de vedere genetic, copilasii rezultati erau frati.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au considerat ca actele medicale prin care femei diferite din diferite parti ale lumii deveneau fara sa stie mamele copiilor aceleiasi femei sunt lipsite de etica si moralitate. Mai mult, judecatorii au condamnat faptul ca capii retelei, care le ofereau strainilor ovule provenite de la femei din Romania, profitau de saracia si lipsa de educatie a donatoarelor si le ofereau sume de bani, in schimbul ovocitelor.

In motivarea deciziei de arestare s-a notat si faptul ca medicul Cecilia Borza, cea care se ocupa de relatia cu clientii si patronul clinicii, Harry Mironescu le indemnau pe donatoare sa convinga si alte femei cu varsta de pana in 30 de ani sa mearga sa-si vanda ovulele. Cele care reuseau acest lucru primeau comisioane de pana la 100 de dolari, pentru fiecare donatoare noua adusa.

Potrivit Realitatea TV, in propunerea de arestare preventiva adusa in fata judecatorilor a existat si declaratia unui medic colaborator, Elvira Bratila, care verifica starea de sanatate a donatoarelor si ajuta la extragerea ovocitelor. Aceasta a aratat ca pacientelor li se interzicea sa comunice cu donatoarele si ca singura care se ocupa de programari, tratamente, plati si contactarea persoanelor era Cecilia Borza. Pentru aceste fapte, Borza a primit mandet de arestare.

Seful Sabyc nu este la prima abatere

Patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, care a fost arestat preventiv pentru trafic de ovule, a mai fost cercetat in 2005 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru aceeasi fapta, dar a scapat din cauza unor lacune legislative, potrivit motivarii Tribunalului Bucuresti.

Luni, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate ca ar fi "capii" retelei de trafic international de ovule in care este implicata clinica Sabyc. Decizia privind mandatele de arestare ale celor trei: Harry Mironescu, Yair Miron, medic rezident la clinica si fiul patronului clinicii, respectiv  Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii, nu este insa definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

La inceputul acestei saptamani a inceput scandalul “ovulelor de vanzare” de la clinica Sabyz. 28 de persoane, printre care si cetateni straini, au fost audiate duminica, la sediul DIICOT, pentru a se lamuri modul in care clinica bucuresteana facea trafic cu ovocite provenite de la femei din Romania. Printre persoanele interogate se afla si cetateni de origine straina, in special israelieni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea