Social

Franta invita Rusia spre Nabucco

Un raport realizat pentru guvernul de la Paris indeamna Europa sa coopteze Moscova in realizarea proiectului energetic.

Cu mai bine de trei luni inainte de a prelua presedintia UE, Franta vrea sa se asigure ca va gestiona cu succes cele mai arzatoare probleme ale europenilor. Pentru inceput, Parisul s-a oprit la dorinta blocului comunitar de a-si reduce dependenta energetica fata de Rusia. Astfel, premierul Francois Fillon a primit un raport care cere Europei sa renunte la rolul de „profesor" in fata Rusiei si sa o asocieze la gazoductul Nabucco.

Raportul a fost realizat de fostul director executiv al Agentiei Internationale pentru Energie, Claude Mandil, in vederea pregatirii presedintiei franceze a UE, care va incepe la 1 iulie. Documentul mentioneaza ca principala neliniste a europenilor este dependenta prea mare de gazul rusesc, care reprezinta 25% din consumul lor.

Acelasi raport subliniaza insa ca „europenii dau semne ca sunt terorizati de ideea de a pierde" resursele energetice rusesti. De aceea, se sugereaza ca ar fi de preferat cresterea cantitatii de gaz natural lichefiat si construirea de terminale de receptie in Marea Baltica si Marea Nordului. In ansamblu, raportul pledeaza pentru o relatie mai buna intre UE si Rusia, cerand Bruxelles-ului sa nu mai dea lectii Moscovei.

Gazoductul Nabucco le-ar permite europenilor ca din 2012-2013 sa se aprovizioneze cu gaz din Marea Caspica, ocolind teritoriul rusesc. Proiectul este vazut ca un rival al South Stream , sustinut de Rusia. La acest proiect participa Gazprom si ENI, iar membrii de pana acum includ Serbia, Bulgaria, Ungaria si Grecia.

Propunerea Parisului apare in contextul in care Franta nu este asociata la gazoductul Nabucco, din cauza puternicei opozitii a Turciei si in ciuda sustinerii altor state parte la proiect, printre care si Romania.

Parisul face propuneri


Raportul intocmit de Claude Mandil mai arata ca gazul din Azerbaidjan sau Turkme­­nistan care ar fi transportat prin conducta Nabucco este „insuficient pentru a justifica" investitia si, in consecinta, trebuie acceptat ca aceasta sa transporte si gaz rusesc , si iranian.

Pentru imbunatatirea sigurantei energetice, documentul mai propune crearea unei „solidaritati" intre statele membre UE, prin armonizarea dispozitivelor de urgenta ale Comisiei Europene cu cele ale AIE. Aceasta ar permite punerea pe piata a unor stocuri de petrol, in cazul intreruperii aprovizionarii.

Totodata, fiecare stat din UE ar trebui sa fie obligat sa prevada concomitent mijloace de urgenta de 10% din consumul de varf de gaz si sa diminueze cu 10% consumul de electricitate, pentru ca aceasta cantitate sa fie pusa, in caz de necesitate, la dispozitia unor zone in dificultate.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea