Social

#fmi #credit #banca.

FMI conditioneaza urmatoarea transa de modificarea ordonantei creditelor

Clientii bancilor ar putea fi chemati din nou de banci pentru a semna acte aditionale , in cazul in care Guvernul cedeaza in fata FMI si modifica OUG 50.

In negocierile cu Executivul, reprezentantii FMI au propus modificarea ordonantei criticata de banci, pentru ca aceasta sa nu se mai aplica si pentru creditele in derulare. 

OUG 50 reglementeaza optiunile legale ale bancilor pentru a creste taxele si comisioanele dupa bunul plac. Bancherii spun insa ca aplicarea ordonantei retroactiv, pentru creditele in derulare, este ilegala.

A saptea transa din acordul cu FMI, in valoare de 870 de milioane de euro, ar putea intarzia in cazul in care Guvernul nu modifica .

"Transa care ar trebui accesata de Romania pana pe 15 decembrie ar putea sa fie acordata sub rezerva rezolvarii acestei probleme legata de OUG 50", a declarat Viorel Stefan, presedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, citat de Gandul.

Daca guvernantii accepta recomandarea FMI, efectele vor fi simtite atat de clientii bancilor, cat si de bancheri . Bancile vor fi nevoite sa modifice din nou contractele, prin acte aditionale care le anuleaza pe cele semnate anterior.

"Numarul proceselor deschise impotriva lor se va inmulti cu o suta in acel moment. Mai mult decat atat, daca ratele vor fi majorate din nou, unii clienti nu vor mai putea plati si bancile ar putea avea nu 800.000 de rau-platnici, ca acum, ci poate un milion si jumatate, poate doua milioane, adica aproape jumatate din numarul total", a declarat pentru Gandul Gheorghe Piperea , profesor de drept in cadrul Universitatii Bucuresti.

Potrivit unei estimari preliminare a bancherilor, splicarea OUG 50 pentru creditele vechi va aduce pierderi de sute de milioane de euro bancilor romanesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea