Social

#florin piersic #acuzat de colaborare #securitatea #cotidianul #tatal lui piersic

Florin Piersic a turnat la Securitate

Florin Piersic a jucat un rol secundar si la Securitate, afirma ziarul Cotidianul, in editia de vineri, insa actorul sustine ca nu isi aminteste nimic despre persoanele implicate in dosar si ca nu ar fi colaborat niciodata cu Securitatea .

Sapte oameni au fost arestati in 1958 si condamnati la decenii de inchisoare pentru ca au incercat sa ia legatura, prin intermediul actorului Florin Piersic si al tatalui acestuia, Stefan Piersic, cu "dusmani ai poporului" aflati in exil. Piersic tatal si fiul nu au patit nimic, informeaza Cotidianul.

O poveste care timp de peste 50 de ani a stat ascunsa in dosarele Securitatii iese astazi la iveala, datorita eforturilor unui cetatean de a afla cum anume a fost intemnitat tatal sau de catre regimul comunist.

Documente din arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ne arata dedesubturile a ceea ce a fost numit in epoca respectiva procesul "lotului Tomescu".

Astfel, dupa ce actorul Florin Piersic si tatal acestuia au mijlocit in 1958 corespondenta intre un preot antisemit din Romania si mitropolitul Visarion Puiu, aflat in Franta, Securitatea a arestat sapte oameni pentru infractiunea de uneltire contra ordinii sociale si favorizare la uneltire.

Primul arestat a fost preotul care ii daduse lui Piersic o scrisoare pe care trebuia sa o duca la Paris. Desi din documentele fostei Securitati rezulta ca au fost persoane-cheie in aceasta operatiune, nici Florin Piersic, nici tatal acestuia nu au fost citati la proces, iar in arhivele CNSAS nu exista nici un act din care sa rezulte ca au fost cel putin chemati la Securitate pentru audieri.

"Sa spui despre mine ca am colaborat cu Securitatea, e ca si cum mi-ai spune ca sunt homosexual, iar eu m-am iubit numai cu femei. N-am vazut funduri de barbati decat la strand si pot sa spun ca nu mi-au placut deloc", declara actorul Florin Piersic, in cotidianul Jurnalul National.

Florin Piersic se apara si afirma ca nu a avut niciodata de a face cu Securitatea si ca: "la inceput mi-a venit sa mor de ras, dar acuma m-am umplut de revolta. Ce porcarie asta cu numele meu in insinuarea ca am avut un rol cu Securitatea? E o rusine ca ziarul Cotidianul sugereaza ca eu as fi dus o scrisoare de la adversarii regimului comunist unui preot din Paris si ca dizidentii romani au facut ani grei de puscarie, iar asupra mea nu s-a lansat nici o acuzatie".

Florin Piersic declara, de asemenea, ca tatal sau, dr. Stefan Piersic, nu i-a dat nici o scrisoare pe care sa o fi primit de la acest Tomescu.

"Ii dau in judecata pe cei de la Cotidianul, voi fi eu avocatul lui Florin Piersic, fiindca nu las pe nimeni sa pateze cu neadevaruri si inventii iubirea mea pentru romani si iubirea pe care romanii mi-au reintors-o", a mai declarat Florin Piersic intr-un interviu publicat in Jurnalul National.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea