Social

Filet Mignon de Revelion

Noaptea, la cumpana dintre ani... Bogata in traditii si datini. Batranii afla in aceasta noapte cum va fi anul care vine: bun sau rau, ploios sau secetos... cu ajutorul cepelor! Iau 12 cepe, cate una pentru fiecare luna, le cresteaza in patru si le presara pe fiecare cu sare. Cepele care vor lasa multa apa indica lunile ploioase ale anului. Dar ce bucate punem pe masa de Revelion ? Cum ar trebui sa fie masa care se serveste in noptea dintre ani? Cu siguranta, un meniu rafinat si usor, dupa ce de Craciun ne infruptam, din plin, din meniul traditional cu caltabos, racituri, toba, lebar , piftie, sunculita, fripturi, sarmale, cozonaci. Sa lasam asa-zisele „porcarii" si, la cumpana dintre ani, sa ne bucuram de cateva preparate fine si delicate. Pentru inceput, am putea face un platou rece cu fois gras, icre negre si sampanie. Apoi un consomé de fazan, o felie de morun, pastrav sau sol cu un sos olandez cu capere si legume mediteraneene. Pentru felul principal am putea alege un muschi de vita Chateaubriand, Welington sau curcan. Si incheiem cu branzeturi fine, fructe si un desert lejer, spre exemplu o bavareza sau o varietate de inghetata. La felul de baza, noi va propunem o specialitate din vitel : filet Mignon cu buchetele de sparanghel. Despre vitel, ilustrul gastronom francez Grimod de la Reynière spunea ca este „cameleonul bucatariei", deoarece este printre putinele animale din care se prepara o varietate imensa de mancaruri. Incepand de la capul de vitel umplut, picioarele gratinate, creierul, ghindurile de la gat, rasolul, antricotul, muschiul... Sa nu mai vorbim de ficat, prapure, urechi sau limba... Depinde doar de maiestria si inventivitatea fiecarui bucatar! Filet Mignon ne recomanda Gabriel Nastase, de la restaurantul Rodon. Acesta se prepara din muschiul din partea de sus a pieptului, deoarece este foarte moale. Transam muchiul felii, il asezonam cu mirodenii (rozmarin sau cimbru), il condimentam cu sare si piper si il tragem in unt. Dupa ce s-a rumenit pe o parte si pe alta, il stingem cu zeama de lamaie si putin sos balsamic. Separat, pregatim sparanghelul. Il lasam cateva minute la o baie de aburi, dupa care facem niste buchetele pe care le legam cu fasii de morcov. Pe o farfurie, asezam feliile de carne, buchetelele cu sparanghel, cateva felioare de sfecla rosie cruda si ornam preparatul cu niste fire de rozmarin proaspat. Ingrediente: -un muschi de vitel -200 g sparanghel -100 g unt -o lamaie -o ceasca sos balsamic -sare si piper -un fir de rozmarin -o sfecla rosie Licoarea potrivita Ce poate fi mai nimerit, in noaptea dintre ani, ca bautura, decat o sampanie. O bautura aristocratica, aromata, subtila, usoara este „chintesenta a ceea ce constituie calitatile bauturilor lui Noe", cum o numea filozoful gustului, Michel Onofray. Se mai spune ca nu se cunosc „betii care sa poata sa-i fie puse in carca" si care sa lase sa se vada „vulgaritatea, grosolania, domnia raului". Ea are toate insusirile altor vinuri, dar, in schimb, nu are niciunul dintre defectele lor. Nobila bautura a fost descoperita de calugarul benedictin al ordinului Sf. Bruno, Dom Pierre Perignon. Despre miticul Perignon se spune ca era inzestrat, in afara de intuitie si o sclipitoare inteligenta, cu o deosebita sensibilitate a gustului. Putea, de exemplu, sa sorteze strugurii proaspeti dintr-un cos dupa soiul care i-a produs si apoi sa-i combine astfel incat sa obtina un sort de vin cu virtuti alese. Iar, in ultimii ani de viata, dupa ce si-a pierdut vederea, era in stare, gustand strugurii, sa indice in ce proportii trebuie amestecati spre a realiza noi soiuri de vin. Dintre spumantele romanesti, putem alege un Prahova Valley extrabrut, alb sau rosu, sau un spumant de Bucium. Alaturi de aceste bauturi fine, ne putem delecta si cu un vin rosu de calitate. De exemplu, un Cabernet Sauvignon grecesc, invechit in butoaie de stejar frantuzesc, cu un gust echilibrat si buchet complex de mirodenii si usoare note de vanilie. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.