Social

#tinere cad gheata #obiceiuri traditii boboteaza

Fetele care cad pe gheata de Boboteaza se marita

Praznicul Bobotezei este insotit la noi in tara de o sumedenie de traditii si obiceiuri . Astfel, in aceasta zi, nu se spala rufe, iar toate apele se sfintesc.

Se cunoaste faptul ca apa sfintita , agheasma, are puteri miraculoase. In unele locuri, preotii arunca sfanta cruce in apa, iar mai multi barbati se arunca pentru a o aduce inapoi. Cel care va reusi acest lucru va avea noroc tot anul.

In noaptea de Boboteaza , tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc ; busuioc se pune si sub perna. Mai mult, se spune ca fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

In satele de la Dunarea de Jos s-a pastrat obiceiul ca femeile, cand preotul umbla cu Botezul din casa in casa, stropind cu agheasma, sa-i puna in traista un fuior de canepa, pentru ca in firele lui sa se incalceasca toate relele anului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea