Social

Festivalul International Shakespeare aduce in Capitala peste 20 de evenimente in 20 de zile

Festivalul International Shakespeare, ce se va desfasura in perioada 28 aprilie – 18 mai, la Bucuresti si Craiova, prezinta peste 20 de evenimente, printre care puneri in scena romanesti si din strainatate dupa textele lui Shakespeare, lansari de DVD si de carte si ateliere de teatru, anunta ArCuB.

Cea de-a VI-a editie a Festivalului International Shakespeare, initiat in 1994 de catre directorul de atunci al Teatrului National din Craiova, Emil Boroghina, debuteaza pe 28 aprilie la Teatrul National Bucuresti , cu spectacolul “Trolius si Cresida”, in regia lui Declan Donnelan, productie a companiei “Cheek by Jowl” din Londra.

Alaturi de Donnelan, sunt invitati ai festivalului de la Bucuresti si regizorul lituanian Eimuntas Nekrosius, cu proiectul “Trilogia shakespeariana”, care cuprinde spectacolele “ Hamlet ”, “Macbeth” si “Othello”, regizorul rus Lev Dodin, care va aduce “Regele Lear” si Silviu Purcarete, care va prezenta in premiera in Capitala recenta montare de la Craiova a piesei “Masura pentru masura”.

Din programul shakespearian mai fac parte, printre altele, spectacolul de strada “Macbeth”, realizat de polonezul Pawel Szkotak, spectacolele bucurestene “ Eduard al III-lea ” de la Teatrul National, “Doi tineri din Verona” de la Teatrul de Comedie si, pentru prima data, un spectacol de opera – “Macbeth” de Giuseppe Verdi, productie a Operei Nationale din Bucuresti.

Regizorul american Robert Wilson se va afla pentru prima data la Bucuresti, pentru a prezenta in festival “Femeia marii” dupa Ibsen, dar si pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti.

Regizorul Peter Brook va prezenta publicului bucurestean o proiectie dupa spectacolul sau “Tragedia lui Hamlet”, dar si spectacolul “ Marele Inchizitor”, dupa Dostoievski, iar actorul britanic Michael Pennington, unul dintre cei mai mari interpreti ai lui Hamlet din toate timpurile, va sustine un recital intitulat “Nobile William”.

Festivalul International Shakespeare gazduieste, de asemenea, o sesiune de shakespeareologie, simpozioane teoretice si lansari de carte, DVD-uri, casete cu cele mai insemnate creatii shakespeariene.

Va fi lansat “Dictionarul pieselor si personajelor lui Shakespeare” de Corneliu Dumitriu, editat de Institutul International de Teatru - Catedra UNESCO, precum si un DVD cu cele cinci editii ale Festivalul International Shakespeare desfasurate pana in prezent.

Din 2008, festivalul isi propune sa instituie Premiul International Shakespeare, ce va fi acordat o data la doi ani unei personalitati din lumea teatrului sau a literaturii, cu contributii majore in promovarea si afirmarea operei shakespeariene. Laureatul urmeaza a fi decis de un juriu international condus de istoricul si criticul George Banu, profesor al Universitatii Sorbona din Paris. 

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea