Social

Festival dedicat dialogului intercultural la Bruxelles

Bruxelles, 04 Aprilie 2008 - Joi 3 Aprilie a avut loc la Bruxelles deschiderea fesivalului “Roads of Europe: Travelling spirit – wandering music”.

Festivalul este organizat de catre Centrul Roman de Informare de la Bruxelles, Institutul Cultural Maghiar din Bruxelles, Centrul Cultural Espace Senghor, Open Society Institute (OSI) cu sprijinul Institutului Cultural Roman in cadrul “Anului european al dialogului intercultural – 2008”.

Seria de evenimente, ce include o diversitate de surse si influente culturale, se concentreaza asupra artei contemporane roma si asupra specificului si contributiei comunitatilor roma la cultura europeana. Festivalul se va desfasura in perioada 3 aprilie – 7 iunie a.c.

Festivalul “ Roads of Europe” de la Bruxelles a fost deschis cu vernisajul expozitiei de fotografie “Chachipe” care este rezultatul concursului de fotografie international organizat de Open Society Institute si OSA Archivum Budapesta in cadrul « Decadei de Incluziune a Romilor 2005 – 1015 ». Noua tari din Europa Centrala si de Sud Est participa la « Decada«, un program ce urmareste imbunatatirea statutului social si economic al romilor si integrarea lor sociala.

Expozitia urmareste sa combata stereotipurile asociate romilor si sa-i prezinte ca parte integranta din comunitatile lor nationale. Romania a detinut presedintia acestui program in perioada Iulie 2005 - Iulie 2006. Expozitia cuprinde lucrarile a patru fotografi romani: Luiza Puiu , Csaba Barkóczi, Badulescu Stefan, si Geza Racz .

Programul primei zile de festival a continuat cu dezbaterea cu titlul « ROMA integration in EUROPE” unde politicienii, activistii, sociologii au discutat la Centrul Cultural Espace Senghor de la Bruxelles cu publicul despre identitate, dorinta sau refuzul de a se integra, drepturile omului, aspecte culturale, nevoia unei strategii europene privind problemele populatiei roma, esecul multiculturalismului in Europa.

Vorbitori la aceasta conferinta au fost: Lívia Járóka, Parlamentar European; Angela Kócze, Presedinta Fundatiei Polgár; Micea Toma, Presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei; Dr. Frank Thomas Zsigo, PhD, professor asociat la Zsigmond Kiraly College.

Seara de 3 aprilie s-a incheiat cu un concert comun de muzica klezmer si tiganeasca, un dialog muzical costruit costient si teatral pentru a ilustra asemanarea spirituala, instrumentala si tehnica dintre cele doua lumi muzicale. Concertul a fost sustinut de muzicieni romani si unguri de etnie romana, maghiara, roma si evreiasca.

Festivalul continua in urmatoarea perioada cu evenimentele :

Marti 8 Aprilie: Marcarea Zilei Internationale a Romilor cu deschiderea expozitiei de arta contemporana “Gypsy Paradise Lost” in prezenta unor eurodeputati, comisari europeni si reprezentanti ai unor ONGuri si asociatii europene. ( locatie: Centrul Cultural Maghiar de la Bruxelles)

1 Iunie: Vernisajul expozitiei « Caramidarii« a fotografului roman Bogdan Croitoru , aflata pe tot parcursul lunii iunie la Centrul Cultural Espace Senghor.

Joi 5 Iunie: Concert IZA Group, Maramures, la Centrul Cultural Espace Senghor.

Sambata 7 iunie: Concert “muzica nomada / muzica lumii” cu prezenta lui Harry Tavitian la Centrul Cultural Espace Senghor.
 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea