Social

#voiculescu #securitate. politie politica #colaborare #felix

Felix a turnat straini ca sa castige si el o paine

Stenograma audierii la CNSAS, proba in Justitie.

„Lucrand in comert exterior , eram obligat sa-mi castig si eu o paine: cand ma intrebau de un cetatean strain, ce e cu el, sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior”.

Conform agentiei NewsIn, acesta este un fragment din stenograma audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS, desfasurata in mai multe reprize, in iunie-iulie 2006. Ea face parte din dosarul depus la Tribunalul Bucuresti, instanta care, dupa modificarea legii CNSAS, este singura care poate da un verdict de colaborare cu Securitatea .

Declarat de CNSAS “colaborator al Securitatii ca politie politica”, Dan Voiculescu cel din stenograme nu-si reproseaza nimic, spune ca n-a avut de-a face cu politia politica, n-a semnat niciun angajament si a dat simple “note de serviciu despre straini”.

Desi la un moment dat, in timpul audierilor, a spus “Felix sunt eu” atunci cand membrii Colegiului i-au pus in fata note scrise de mana si semnate cu acest nume conspirativ, Dan Voiculescu explica, in contestarea verdictului, ca i s-a parut ca scrisul este al lui, dar ca “propozitia rostita nu a insemnat recunoasterea faptului ca a folosit acel pseudonim ca nume de cod”.

Nici numele de cod Mircea, cu care se presupune ca a fost recrutat, nu l-a recunoscut in timpul audierilor. Ceea ce recunoaste Dan Voiculescu este continutul unor note despre cetateni straini, “opinii politice” pe care fostul lider al PC spune ca le sustine si astazi.

De pilda, membrii CNSAS au sustinut ca exista o nota olografa potrivit careia Dan Voiculescu a dat  informatii despre opiniile politice ale unui cetatean stain, Leopold, care isi manifesta dezacordul cu privire la politica din Romania, din perioada anilor 1972-1977.

“In anumite situatii (Leopold, n.r.) da solutii originale pentru rezolvarea unor aspecte care dupa opinia dansului nu sunt corecte. Semnalam, de asemnea, tendinta lui Leopold de a atrage material si spiritual anumiti cetateni sau luarea de pozitie a unor revolutionari fata de legile tarii noastre”, scria Felix catre Securitate.

Cand i s-a pus in fata nota, Voiculescu a replicat, potrivit stenogramei: “Si ce e cu asta? Nu am voie sa am opinii politice? Cu atat mai mult ca aveam curaj sa am opinii politice. Se dorea sa fie atrasi romani sa fuga din tara. Nici acum nu sunt de acord ca romanii sa fuga din tara.“


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea