Social

Fara succes. Condoleezza Rice a incheiat o noua misiune de mediere intre Israel si Palestina

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a incheiat, fara rezultate majore, o noua misiune de mediere intre Israel si palestinieni. Liderii celor doua parti au convenit totusi sa reia dialogul direct saptamana viitoare.

Rice a parasit luni Orientul Mijlociu, pentru a se alatura presedintelui Bush in Ucraina si apoi la summitul NATO, de la Bucuresti. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas , si premierul israelian Ehud Olmert se vor intalni din nou la 7 aprilie, pentru prima data dupa doua luni.

Reluarea dialogului este unul din putinele rezultate concrete ale vizitei secretarului de stat american. Condoleezza Rice a convins, de asemenea, guvernul israelian sa ridice 50 din barajele rutiere care ingreuneaza deplasarile palestinienilor in Cisiordania.

Autoritatea Palestiniana afirma, insa, ca in Cisiordania exista peste 550 de baraje rutiere, iar cele ce vor fi inlaturate "nu sunt prea importante". Deocamdata, armata israeliana a desfiintat doar un singur punct de control. Condoleeza Rice a cerut, de asemenea, Israelului sa opreasca extinderea coloniilor evreiesti din teritoriile ocupate, dar nu a avut succes.

Primaria din Ierusalim a anuntat, chiar luni, ca va construi inca 600 de locuinte pentru colonisti in partea de est a orasului, anexata in 1967. Fara legatura cu misiunea secretarului de stat, liderul din exil al miscarii islamiste Hamas, Khaled Mesaal, s-a oferit sa nu mai atace obiective civile daca si Israelul se angajeaza in acelasi sens.

Mesaal a adaugat ca soldatul israelian Ghilad Salit, capturat de Hamas in iunie 2006, este "in viata" si "bine tratat". Israelul refuza contactele cu Hamas dar un ministru israelian s-a declarat ieri dispus sa negocieze eliberarea lui Salit.

Tot luni, un colonist evreu din Cisiordania a ucis un palestinian care incercase sa atace cu cutitul doi civili israelieni intr-o statie de autobuz.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea