Social

Expozitie retrospectiva de fotografie Dan Eremia Grigorescu

In perioada 8 - 20 aprilie 2008 Accademia di Romania din Roma gazduieste o expozitie retrospectiva de fotografie a unuia dintre cei mai importanti fotografi romani din secolul XX, maestrul Dan Eremia Grigorescu.

Manifestarea are loc in cadrul festivalului international de fotografie FotoGrafia - Festival Internazionale di Roma, ajuns la cea de-a VII-a editie.

Sub titlul l'Occhio e lo spirito / Ochiul si spiritul, expozitia reuneste lucrari de mare valoare artistica, fiind ingrijita si prezentata de criticul de arta prof. dr. Dan Haulica, presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta. Vernisajul va avea loc pe data de 11 aprilie, orele 18.00.

Festivalul FotoGrafia - Festival Internazionale di Roma este produs de Zoneattive, sub directia artistica a lui Marco Delogu. Se desfasoara sub patronajul Primariei Romane, Assessorato alla Cultura incepand din anul 2002. In urma succesului precedentelor editii, incepand cu anul 2004 a primit Inaltul Patronaj al Presedentiei Republicii Italiene si al Regiunii Lazio. Tema festivalului pentru anul 2008 este "Vedere la normalita. La fotografia racconta il quotidiano" (Privire asupra normalitatii. Fotografia povesteste cotidianul).

Dan Eremia Grigorescu s-a nascut la 20 noiembrie 1917 la Barlad (Romania), in familia Gen. Eremia Grigorescu si al Elenei Negropontes. Si-a inceput activitatea artist si fotograf in tara, din 1974 a emigrat la Paris, unde si-a continuat activitatea artistica. A murit la 19 februarie 1990 la Paris. Este unul dintre cei mai importanti fotografi romani de dupa razboi, o autoritate recunoscuta in domeniul fotografiei si al imaginii, obtinand numeroase premii si diplome internationale, printre care si Excellence FIAP.

Dintre albumele publicate, adevarate capodopere ale genului, amintim: Voronet (Washington, 1957), Arta folclorica din nordul Moldovei (1958), Aspecte ale vietii si operei lui Mihail Sadoveanu (1958), Muzeul satului Bucuresti (1958), Delta Dunarii (1966), Brancusi - ou l'anonimat du genie (1967), Paris (Leipzigermesse, Hachette, 1970), Variatii pe tema lui Homo faber" - imagini din atelierul pictorului Henri catargi (1970), Firenze, Venezia, Roma (1974), Valea Frumoasei (1975).

In Romania este cunoscut si pentru indelungata colaborare cu revista Secolul XX. Expozitii mai importante: Accademia di Romania, 1972 (prezentare Giancarlo Vigorelli), Delta Dunarii, UNESCO, 1992 (prezentata de Jacques Yves Cousteau). Participant in 1982 la Bienala de la Venetia , impreuna cu Dan Haulica, cu un "Omaggio a Brancusi", in Padiglione d'Onore.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea