Social

Exportul de fugari merge bine

Citeva sute de romani se ascund prin tarile lumii, pentru ca au avut probleme cu legea in Romania. Procedurile pentru a fi adusi in fata Justitiei sint uneori extrem de laborioase, mai ales in cazurile cu mize mari. Unii presupusi infractori profita de asta si, pentru a ingreuna extradarea, cer azil politic.

Pentru fugarii condamnati in dosarele mineriadelor exista o singura cerere de extradare, desi s-a completat notita rosie, cum i se spune procedurii de urmarire internationala, pe numele a trei dintre ei.

Oficial, fostul lider sindical Romeo Beja si fostul ofiter CADA Silviu Popescu nu au fost localizati inca. Totusi, Asociatia Victimelor Mineriadelor sustine ca ar fi reusit sa-i depisteze pe Romeo Beja si pe Silviu Popescu in Austria, fapt confirmat si de surse din Interpol.

Potrivit acestora din urma, in cazul celor doi mineri exista o proba-

bilitate uriasa ca solicitarea de extradare sa fie refuzata din motive politice si chiar sa primeasca azil politic. Fapt ce poate complica procesul integrarii in UE, mai ales acum, cind exista si precedentul lui Gregorian Bivolaru, care a primit statut de refugiat politic in Suedia. Acesta este motivul pentru care autoritatile romane, desi isi doresc sa-i vada dupa gratii pe acesti infractori, spera ca ei sa fie gasiti de Interpol dupa ianuarie 2007.

Condamnatii mineriadelor

Conform unor informatii de ultima ora, Romeo Beja, liderul de la mina Paroseni, condamnat la cinci ani de puscarie pentru mineriada din 1999, ar fi cerut azil politic in Austria, unde s-ar fi stabilit impreuna cu familia. Dupa toate presiunile facute de organizatiile sindicale internationale, are toate sansele sa primeasca azil politic, spun surse ale Interpol.

Locotenent-colonelul Silviu Popescu, fost ofiter CADA, a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru ajutorul dat lui Miron Cozma in mineriada din toamna lui 1991. Asociatia Victimelor Mineriadelor sustine ca l-ar fi descoperit in Austria, insa in evidentele Interpolului fi-

gureaza drept nelocalizat. Spre deosebire de Romeo Beja, care a inceput mult mai tirziu procedurile de obtinere a statutului de refugiat, Popescu se pare ca a obtinut deja azilul politic.

Ioan Penciuc, fost ofiter in trupele speciale ale Ministerului de Interne (USLA) si fosta garda de corp a lui Ion Iliescu, a generalului Nicolae Spiroiu si a lui Miron Cozma, face oarecum exceptie de la regula. Anul trecut, Ministerul Justitiei a solicitat expulzarea lui din Marea Britanie, dar pentru o condamnare primita in 2000 pentru trafic de influenta, si nu pentru mineriada din 1999 in care fusese implicat. Penciuc a fost trimis in judecata sub acuzatia ca, timp de doi ani, a primit valuta de la persoane care doreau sa obtina vize pentru diferite state occidentale. Dat in urmarire internationala in acest dosar, a fost identificat in Anglia si arestat pe 24 august anul trecut. Dupa numai o saptamina, a fost eliberat pe cautiune. Si in cazul sau, spun sursele noastre, aprobarea cererii de azil e aproape sigura, deoarece dosarul este complex si contine mai multe documente ce dovedesc implicarea serviciilor secrete romanesti in cercetarea sa, amanunt ce atirna greu in ochii britanicilor. In plus, el a fost judecat si condamnat in lipsa, procedura juridica nerecunoscuta de tarile din Commonwealth. Fostul uslas este cel despre care se spune ca ar fi coordonat si grupul de tip paramilitar al minerilor, care i-a invins pe jandarmi la Costesti.

Bolgiu a disparut din spital

Radu Bolgiu - seful celei mai vestite retele autohtone de hoti de masini, condamnat la 13 ani de inchisoare - a disparut din spitalul de paraplegici din Madrid, unde era internat. Bolgiu, poreclit Robocop, a fost impuscat in cap de politistii spanioli, in decembrie 2003, pe cind incerca sa fure un autoturism de lux.

Desi relatia cu Spania functioneaza impecabil in domeniul extradarii, fiind foarte putine cazurile in care spaniolii resping cererile de repatriere ale romanilor, in cazul lui Bolgiu, acestia au refuzat, pe motive medicale, simtindu-se probabil vinovati ca Robocop a paralizat. Dupa disparitie, in 2005, a fost iar dat in urmarire internationala. Interpolul nu reuseste sa-l gaseasca, desi despre Bolgiu se stie ca ar fi imobilizat in caruciorul cu rotile.

Tcaciuc fuge fara picioare

Pentru Severin Tcaciuc, ofiterii Interpol estimeaza ca anul acesta va primi azil motivat umanitar. Condamnat in trei dosare, milionarul sucevean a reusit, pe 28 februarie 2003, sa iasa din tara prin Vama Bors , cu doar citeva minute inainte de a fi dat in consemn la frontiera.

Ministerul Justitiei a trimis trei cereri de extradare, cite una pentru fiecare condamnare, si asteapta ca autoritatile austriece sa le solutioneze. Sansele sint mici deoarece suceveanul a fost condamnat pentru evaziune fiscala, infractiune fata de care toate tarile sint reticente din cauza diferentelor de cod fiscal, dar si din cauza infirmitatii lui Tcaciuc (are picioarele amputate de la genunchi in jos), iar austriecii sint foarte sensibili fata de asemenea situatii.

Vizer a renuntat la cetatenie

Omul de afaceri Marius Vizer a renuntat la cetatenia romana si a ramas doar cu cea austriaca, stiind probabil ca Austria nu-si extradeaza propriii cetateni. Pe numele sau nu exista nici un mandat de arestare, astfel incit nici n-a fost dat in urmarire internationala. El a reusit sa se strecoare din tara, in 2001, chiar cind Parchetul incepea cercetarile intr-un dosar de evaziune fiscala, in care era cercetat impreuna cu fostul director al Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau. Vizer a demarat in Austria o cerere de transfer de procedura, motivind ca nu ar avea incredere in Justitia din Romania. Cererea sa se afla in acest moment pe rolul unei instante austriece. Potrivit unor surse judiciare, ambele state, Romania si Austria, au facut cereri reciproce de comisii rogatorii pentru a verifica anumite aspecte penale din dosarele omului de afaceri.

Raluca Sandu, fiica presedintelui FRF, Mircea Sandu, este data in consemn la granita, dar nu este urmarita international. Cercetata pentru consum de stupefiante, ea a fugit in America, unde a cerut permis de munca. Daca pe numele ei ar exista un mandat de arestare si s-ar solicita extradarea, americanii ar refuza cu siguranta Ministerul roman de Justitie din cauza lipsei dublei incriminari, adica a faptului ca in mai multe din statele SUA nu este pedepsit consumul de droguri. Dubla incriminare , obligatorie in toate cazurile de extradare (indiferent de statele implicate), presupune ca fapta comisa sa fie considerata infractiune si in tara care cere expulzarea, si in cea unde se afla cel vizat. De altfel, consumul de droguri nu mai este sanctionat penal nici in Romania.

Priplata are liber doar in Cehia

Omul de afeceri Frantisek Priplata, condamnat la opt ani pentru instigare la omor si asociere in vederea comiterii de infractiuni in dosarul uciderii lui Virgil Sahleanu, liderul sindical de la Tepro Iasi, poate

rasufla usurat. Cehia nu isi extradeaza cetatenii, iar un tribunal a decis deja ca el nu poate fi expulzat. Desi sint putine sanse de reusita, Ministerul Justitiei a inceput totusi demersurile pentru recunoasterea de catre instantele de judecata cehe a hotaririi de condamnare. Priplata ramine dat in urmarire internationala, iar daca va parasi teritoriul Cehiei, poate fi arestat.

Beraru a reaparut in Israel

Urmarit prin Interpol de aproape sase ani, omul de afaceri romano-israelian Sorin Beraru a reaparut, potrivit unor surse judiciare, in Israel. Beraru este cunoscut drept cel care a incercat mituirea anchetatorilor sai cu 1,5 milioane de dolari pentru anularea unui mandat de arestare. Ministerul Justitiei a initiat nu mai putin de cinci cereri de extradare. Oficial, Israelul isi extradeaza cetatenii cu o singura conditie, sa-si ispaseasca pedeapsa in Israel dupa ce sint condamnati in strainatate.

Practic insa, foarte putini ajung sa fie judecati in afara granitelor. In 2004, Beraru a plecat in Africa de Sud, unde a fost identificat de Interpol. Anul trecut, el a revenit in Israel. Autoritatile israeliene recunosc din nou ca Beraru a intrat in tara, dar declara in continuare ca nu este de gasit.

Tarile din Commonwealth, oaze pentru infractori

Dupa integrarea in UE, vor creste sansele ca Romania sa-si recupereze infractorii risipiti prin Europa. In locul greoaiei proceduri de acum va fi suficient un mandat european de arestare, recunoscut din start in toate tarile membre UE. Fugarilor le mai ramine sansa ca pina atunci sa se refugieze intr-o tara de pe celelalte continente, preferabil din Commonwealth. De preferinta, in Canada, tara unde se practica cea mai complicata procedura de extradare si este foarte atenta la eventuale incalcari ale drepturilor minoritatilor. In plus, daca un infractor a fost condamnat in lipsa, statele din Commonwealth impun reluarea procesului dupa ce arestatul ajunge in tara de origine, astfel incit sa se poata apara. Asa s-a intimplat cu Alexandru Dinulescu fost presedinte al Bankcoop, rejudecat dupa aducerea in tara, conform obligatiei asumate fata de SUA. Pedeapsa la care fusese condamnat initial a fost mentinuta si dupa rejudecarea procesului.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea