Social

"Everestul e pentru snobi"

Alpinistul horia colibasanu a stabilit un record de viteza , atingind virful Manaslu in doar 30 de ore.

Horia Colibasanu, primul roman care a ajuns pe virful K2 din masivul Himalaya, a mai adaugat un virf de peste 8.000 de metri la panoplia de cuceriri alpine. Insotit de miliardarul-aventurier Romeo Dunca si de alti sapte oameni, Colibasanu a urcat pina la altitudinea de 8.163 de metri pe virful himalayan Manaslu.

Intors in tara dupa o expeditie de o luna, alpinistul timisorean povesteste ca ascensiunea a fost incredibil de dificila, comparabila cu cea pe virful K2. A fost mult mai greu decit ma asteptam. A nins foarte mult si de aceea era foarte solicitant din punct de vedere fizic.

Trebuia sa ne batem incontinuu cararea, nu am avut corzi fixe, eram asigurati doar intre noi. Am cazut de citeva ori prin crevase, ne scoteam unul pe celalalt. Spre deosebire de K2, unde am fost peste o suta de oameni, aici am fost in primele trei saptamini doar noua oameni, din care sase munceam la greu.

Ascensiune-record

Pe linga faptul ca este primul roman care a cucerit virful Manaslu, Colibasanu a mai stabilit un record. Virful de peste 8.000 de metri este atins de regula in patru zile de la tabara de baza. Cu toate acestea, romanul a reusit, insotit de doi alpinisti , Inaki si Jorje, sa ajunga in virf dupa doar 30 de ore.

Ne-am grabit asa de tare fiindca era singura perioada in care eram siguri ca vom avea timp frumos si ca nu incepe din nou sa ninga. Ziua in care am cucerit virful a fost de departe cea mai dificila, pentru ca eram deja extenuati de ascensiune din ziua precedenta, spune Colibasanu. In alta ordine de idei, ascensiunea pe K2 i-a placut mai mult.

K2 este pentru un alpinist mai frumos. Este mai inclinat, te solicita alpin mai mult. Aici erau foarte multe platouri care sint istovitoare. Totusi, trebuie sa recunosc, cind vremea este frumoasa, muntele este de-a dreptul superb.

Everestul, prea scump

Desi Colibasanu a cucerit mai multe virfuri care depasesc 8.000 de metri, nu are de gind sa ajunga pe cel mai inalt din lume. Este mult prea scump sa ajungi pe Everest. Numai taxa de virf este cit o expeditie obisnuita.

De fapt, Everestul este pentru snobi cu foarte multi bani. Expeditia intreprinsa de Colibasanu pe Manaslu a costat, pentru fiecare om care a ajuns in virf, 9.000 de euro. Ar fi costat mai mult, spune el, dar anul acesta s-a facut o reducere substantiala la taxa de virf, deoarece s-au implinit 50 de ani de la prima expeditie reusita pe acest virf.

Oameni extraordinari

Cel mai mult mi-a placut acolo ca oamenii sint extraordinari. Sint total diferiti de europeni. Sint calzi, primitori, generosi si poti sa negociezi orice cu ei. In plus, au avut grija de noi, ne-au dat de mincare, ne-au gatit de toate. Cred ca pot sa spun ca acolo am mincat mai bine decit o fac uneori acasa, isi aminteste Horia Colibasanu.

Dunca s-a descurcat perfect

Colibasanu spune despre Romeo Dunca, colegul sau de expeditie, ca s-a descurcat extraordinar. Desi s-a adaptat mai greu din cauza fizicului sau impunator (circa 100 de kilograme), Dunca a reusit sa tina pasul cu restul expeditiei. A urcat singur pina pe la 7.800 de metri. Este foarte puternic si foarte incapatinat,

spune Colibasanu.

Dunca a urcat pe Himalaya dupa ce, la inceputul anului trecut, a participat si a terminat raliul Dakar , sectiunea destinata motociclistilor, pe locul 79 din 230. La revenirea in tara, Dunca declara ca o astfel de cursa trebuie interzisa, pentru ca un an mai tirziu sa-si verifice adrenalina pe Himalaya.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea